A kínai ipari vállalatok nyeresége nyolc hónapja a legnagyobb mértékben zuhant októberben a változatlanul nyomott termelői árak, valamint az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves összevetésben 9,9 százalékkal 427,56 milliárd jüanra (60,7 milliárd dollár) esett vissza a múlt hónapban, szeptemberhez képest pedig 5,3 százalékot zsugorodott.

Az adatok immár három hónapja tartó visszaesést mutatnak, ráadásul az év első két hónapja óta idén az októberi volt a legnagyobb mértékű zsugorodás.

A január-októberi időszakot tekintve a tavalyi év azonos időszakához képest az ipari vállalatok nyeresége 2,8 százalékkal 5,02 ezer milliárd jüanra csökkent, míg a január-szeptemberi időszakban éves összevetésben még csupán 2,1 százalékos zsugorodást mértek. A vállalati nyereségesség kulcsfontosságú mutatójának számító termelői árindex októberben három éves mélypontra esett vissza éves összevetésben.

illusztrációForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A statisztikai hivatal két héttel ezelőtt közölt adatai szerint októberben a kínai ipari termelés növekedése is jelentősen elmaradt a várakozásoktól, éves összehasonlításban ugyanis csupán 4,7 százalékos bővülést mértek, szemben a szeptemberi 5,8 százalékkal.

A kínai ipar teljesítményére jelentősen rányomja a bélyegét az egyre elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború, amelynek hatására visszaestek Kína exportmegrendelései. A konfliktus lezárására a felek jelenleg egy részmegállapodás kidolgozásáról egyeztetnek.

Mivel azonban az esetleges részmegállapodás aláírásának dátumát továbbra is bizonytalanság övezi, egyelőre nem tudni, hogy azzal elodázható lenne-e a december 15-ére kitűzött, további kínai árukat sújtó újabb amerikai pótvámok hatályba lépése.