Olcsó urán és halászati botrány árnyékában választ a szafarik országa

Windhoek, Namíbia
Windhoek, capital of Namibia.
Vágólapra másolva!
Gazdasági krízis kellős közepén tartanak választásokat Namíbiában, az egyik legstabilabb, nyugat-afrikai országban. Az általános választásokon kilenc kihívója van a most hatalmon lévő elnöknek, és a voksolásra a recesszió miatti lakossági elégedetlenség nyomja rá a bélyegét - összegzi a körülményeket a Reuters.
Vágólapra másolva!

Ha a választóktól bizalmat kap, Hage Geingob, Namíbia jelenlegi, harmadik elnöke, újabb ciklusban alakíthat kormányt a gazdasági hanyatlástól szenvedő országban. A jelenlegi helyzetben azonban korántsem biztos, hogy a választók neki, illetve pártjának szavaznak bizalmat. Namíbia 1990-től kezdődően vetkőzte le a dél-afrikai térségre jellemző apartheid rendszerek helyi változatát, és vált a régió egyik szegény, de stabilnak számító és a világra nyitott, gazdaságát értékes ásványkincseire és a turizmusra építő országgá.

Namíbia fővárosa, Windhoek Forrás: AFP/Sputnik/RIA Novosti/Aleksey Babushkin

Namíbia teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert az egykori német gyarmat a fehér kisebbségi uralom idejének leáldozása után, viszonylag sikeresen vette azokat az akadályokat, amelyekbe jónéhány függetlenné vált afrikai ország belebukott. Például, a Világbank adatai szerint a szegénységi küszöb alatt élők aránya az 1993-as 70 százalékról 2016-ra 17 százalékra csökkent. Az országot kedvelik a turisták, évente nagyjából egymillióan keresik fel, hogy kalandos szafarikon vagy sivatagi túrákon vegyenek részt.

Namíbia most azonban nehéz időszakot él.

Az országot történetének egyik legsúlyosabb aszálya, és legnagyobb korrupciós botránya sújtja. A mostani államfő esélyei - az előzetes várakozások szerint - elég rosszak, noha 2014-ben még 87 százalékos aránnyal nyert.

A mezőgazdaság szinte teljesen beszakadt, mert az aszály tönkretette az exportra szánt terménykészleteket. Az idén szeptemberben napvilágot látott információk szerint pedig, 2018 októberétől 2019 áprilisáig 30 ezer szarvasmarha pusztult el a szárazságnak köszönhetően, mivel nem hullott elég csapadék az esős évszakban. Az ipar is komoly veszteséget könyvelhet el, mert az ország fő nyersanyagainak, az uránnak és a gyémántnak is alacsony a világpiaci ára. A fontos ásványkincsek pedig az export fő mozgatóerejét jelentik, például

2018-ban a teljes export 26 százalékát, mintegy 2 milliárd dollár értékben,

a különböző drágakövek és nemesfémek adták, amit 21 százalékkal a réz követett.

Namíbia egyben a világ egyik legfontosabb uránszállítója. A World Nuclear Association szerint egymaga képes szállítani a világ urántermelésének akár 10 százalékát is, 2018-ban pedig 375 millió dollár értékben a harmadik legnagyobb exportáló volt, Kazahsztán és Kanada mögött. A gyémánt és egyes nyersanyagok ára idén viszont jelentősen visszaesett, amit az afrikai ország is nagyon megérez.

Beszédes, hogy még a központi bank is pesszimista forgatókönyvvel, a gazdaság 1,7 százalékos zsugorodásával számol 2019-re. Ez pedig már harmadik éve tartó GDP-csökkenést jelent.

A Világbank jelentése szerint Namíbia egy nem túl hízelgő lista második helyezettje: Dél-Afika után, itt van a világon a második legnagyobb társadalmi egyenlőtlenség, különböző mutatók összesítése alapján.

45 millió embert veszélyeztet élelmiszerhiány Afrika déli részén az aszály miatt

Összesen 45 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány hat hónap múlva Afrika déli részén a térséget sújtó, 35 éve nem tapasztalt aszály miatt - közölte október végén az ENSZ Világélelmezési Programja (WPF).

Jelenleg a régió kilenc országában (Angola, Szváziföld, Lesotho, Madagaszkár, Malawi, Namíbia, Mozambik, Zambia és Zimbabwe) fenyeget máris 11 millió embert a súlyos élelmiszerhiány a WFP közleménye szerint. A helyzet a következő hónapokban csak romlani fog, és a térségben élelmiszersegélyre szorulók száma elérheti a rekordmagas 45 milliót - figyelmeztetett a szakosított ENSZ szervezet. Az elmúlt öt évben mindössze egyszer esett le a szokásos csapadékmennyiség Dél-Afrikában. Az állandó szárazság, a ciklonok és az árvizek tönkretették a termést.
"Harmincöt év óta a legsúlyosabb aszállyal van dolgunk Dél-Afrika középső és nyugati régióiban" - hangsúlyozta Margaret Malu, a WFP dél-afrikai regionális igazgatója. Az élelmiszerválságot tovább növeli az egyre nagyobb munkanélküliség, az állatok elhullása és az élelmiszerárak emelkedése.

S ha mindez nem lenne elég, az ország közvéleményét egy korrpuciós botrány is foglalkoztatja. Eszerint - állítólag - két miniszter is utólagosan visszaosztott kenőpénzt fogadott el Izland legnagyobb halászati vállalatától, a Samherji-től, halászati engedélyek kiadása fejében. Az ügy szintén a kormányzópárt esélyeit rontja.

Termeszvárak a namíbiai szavannán Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand / Hemis.Fr

Egy afrikai portál beszámolójából kitűnik, sokan, többek között a mostani elnök régi harcostársai is elégedetlenek a kormánnyal és ezért új erőt látnának szívesen kormányon.

A helyi beszámolókból ugyanakkor kiderül, még mindig sokan bíznak a jelenlegi vezetés sikerében. Többen elmondták, a most kezdődő voksoláson is a hatalmon lévőket fogják támogatni, mert ez a politikai erő korábban sokat tett az emberek életminőségének javításáért, és meg kell nekik adni az esélyt a folytatásra.