A JPMorgan elemzői szerint Dél-Korea és India részvénypiaca különösen jól teljesíthet a térségben 2020-ban. A bank egyébként általában is optimista a kontinens részvénypiaci lehetőségeivel kapcsolatban, különösen azért, mert a kormányok idén már erőteljes élénkítő intézkedéseket hajtottak végre.

Jó éve lehet 2020-ban Ázsiának a részvénypiacok tekintetében. A JPMorgan elemzői azonban különösen optimisták Dél-Korea és India piacaival kapcsolatban. A banknál azt várják, hogy a kontinens teljesítményét széles körben mérő, MSCI Asia index (ebben Japán nincs benne) 750 ponton áll majd 2020 első félévének végén, noha az év végére a mutató visszaeshet 700 pontig – írja a CNBC.

Ázsia fölfutása

Mindazonáltal ez a forgatókönyv is azt jelentené, hogy 2020 végén az index nagyjából 8 százalékkal állna magasabban a jelenlegi szinthez képest. Az MSCI mutatója egyébként főként kínai, koreai és indiai részvényeket tömörít, ezek közül is a nagy és a közepes kapitalizációjú vállalatokra fókuszál.

6Jelentős ázsiai felfutást vár a JPMorganForrás: Imaginechina/dycj - Imaginechina/Dycj

A JPMorgan optimizmusának alapját az adja, hogy a térség kormányai idén komoly élénkítő intézkedéseket vezettek be. Ennek eredményeként pedig sikerült alulról megfogni a globális kereskedelmi bizonytalanságok negatív hatásait, illetve korlátozni a makrogazdasági egyensúlytalanságokból adódó problémákat. Mindebből az következik, hogy a GDP-növekedések a jövő év első negyedévétől kezdve már érezhetően javulhatnak a térségben.

Ezzel együtt a bank szakértője, James Sullivan kiemelte, a következő év második felében már nehezednek a körülmények – az USA-ban például novemberben elnökválasztást tartanak. Az ázsiai részvények azonban profitálhatnak abból, ha a globális technológiai kereslet talpra áll, a vállalatok pedig felpörgetik a beruházásaikat. A két legnagyobb nyertes pedig az említett Dél-Korea és India lehet, melyek komolyan meglephetik a befektetőket – tette hozzá Sullivan.

Dél-Korea kettős trendje

A JPMorgan elemzői kiemelték, a befektetők általában is egyre inkább a részvények felé közelednek a kötvényektől, illetve a részvénypiacon azokat a vállalatokat preferálják, melyek erős fundamentális teljesítményekkel rendelkeznek. Sullivan szerint pedig Dél-Korea mindkét trend tekintetében elég jó helyzetben van. A régió ugyanis az elmúlt időben alulteljesítő (vagyis relatíve olcsó) volt, miközben az ország cégei globálisan is kiemelkedő fundamentumokkal bírnak.

Dél-Korea és India részvénypiacai kiemelten sikeresek lehetnekForrás: EyePress News

Nem véletlen, hogy banknál épp a dél-koreai részvénypiacot tartják a térség egyik legjobbjának, és egyértelműen felülsúlyozzák már nemcsak 2020-ra, de az idei év végére is. A banknál elsősorban az olyan technológiai cégeket preferálják, mint a Samsung vagy a Kakao internetvállalat.

Indiai támogatás

India esetében a hazai gazdaságpolitika a JPMorgan optimizmusának legfőbb forrása. Jövőre ugyanis a vállalatok teljesítménye már elkezdhet javulni az országban, miközben a kormányzati pénzügyi élénkítések is érzékeltetni fogják a hatásaikat.

Szeptemberben az indiai kormány adócsökkentéseket jelentetett be a vállalati szektorban, épp annak érdekében, hogy feltornássza a gazdasági növekedést. Az új környezetben az indiai cégeknek már csak 22 százaléknyi adót kell fizetniük a nyereségeik után, szemben a korábbi 30 százalékkal. A JPMorgan számításai szerint az intézkedés nagyjából 20 milliárd dollárnyi élénkítést jelent a gazdaságban, amely az ország GDP-jének 0,7 százalékát teszi ki.

Az ország részvénypiacáról a JPMorgan az Ultratech Cement nevű feldolgozóipari vállalatot, illetve az ICICI Bankot emelte ki. Ezek ugyanis relatíve kedvező árazások mellett várhatóan igen erős nyereséget fognak produkálni a következő időszakban.