A babaváró hitel mellé lehet-e csokos támogatást kérni?

2019.11.30. 16:01

Nagy segítséget jelent a családalapításhoz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok): a hivatalos adatok szerint eddig az igénylők 10 százaléka kérte a támogatást, úgy, hogy még nem született gyermeke. A csok keretében ugyanis gyermektelenként a jövőben vállalt gyerekek után is felvehető támogatás.

Komoly segítséget jelent az érintett családoknak a csok, amely többek között a jelenlegi vagy jövőben vállalt gyermekek számához köti a támogatás mértékét. Az utóbbi hónapokban sokan érdeklődtek egyrészt arról, hogy gyermektelenként is tudnak-e kérni csokot, illetve hogy mire kell ilyen esetben figyelni. Másrészt arról, hogy egy-egy család kérhet-e csokos támogatás mellett babaváró kölcsönt is - derül ki a money.hu összeállításából.

Gyermekek nélkül is neki lehet vágni a csoknak, azonban fontos tudni, hogy a támogatást szigorú szabályok betartása mellett lehet igénybe venni. Fontos a családtervezés, a gyermekneveléshez szükséges háttér. Ha nem teljesítik a családok a vállalt feltételeket, akkor kamattal kell visszafizetni a kapott összeget, ez alól csak a jogszabályban meghatározott feltételek jelentenek kivételt - részletezi a családi otthonteremtési kedvezmény szabályait Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Ugyanakkor a babaváró kölcsön és a csokos támogatás nem zárja ki egymást, akik megfelelnek a feltételeknek, azok mindkettőt igényelhetik.

Fotó: Kiss József - Origo

A legtöbben gyerekkel vágnak bele

A hivatalos - idén szeptemberig ismertté vált - adatokból az is kiderül, hogy a csok bevezetése óta többségben vannak azok a családok, akik meglévő gyermekeik után jutottak támogatáshoz, azaz nem vállaltak több gyereket. Mindössze 34,6 százalék bővítené a családját a csokos támogatáshoz: a legtöbben, 59 százalékuk egy, 39 százalékuk kettő, és alig 2 százalékuk számol 3 gyerekkel.

Tízből kilenc családnak volt már gyermeke a csokos támogatás igénylésekor. Az érintettek 10 százaléka - azaz közel 12 ezren gyermek nélkül - vágott bele a csokos folyamatba, és közülük is a legtöbben (81 százalék) 2 gyermeket vállalt a támogatás fejében. A gyermektelenek többsége pedig használt lakásokra kért támogatást.

Trencsán Erika azt is hozzátette, hogy a 2015. júliusi bevezetése óta idén szeptemberig 117 ezren vették igénybe a csokot, összesen 353 milliárd forint összegben.

Forrás: Shutterstock

Az idei évben szeptemberig több mint 65 milliárd forint összegben kötöttek új szerződéseket, ebből közel 44 milliárd forintot tesznek ki az újlakás-építésekre és vásárlásokra kötött kontraktusok. Használt lakás vásárlására mintegy 20 milliárd forint összegben kötöttek szerződést 2019 első kilenc hónapjában.

Hasonló trend figyelhető meg, mint a teljes lakáshitelpiacon. A legnagyobb igény még mindig a használt lakásokra van, a második helyen az építés és a bővítés áll, utána következnek az új lakások, végül pedig a felújításokra kötött szerződések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK