Diák munkaerővel erősít a kereskedelem karácsonyra

Mi fán terem a nyári diákmunka? - Minden egy helyen
Vágólapra másolva!
A már Black Friday-jel elindult karácsonyi vásárlási szezon még nagyobb terhet ró az amúgy is munkaerőhiánnyal küszködő kereskedelemre. Az viszont biztosan a konkurenciához viszi a vevőt, ha hosszú sort vagy elégedetlen vásárlókat lát. Szerencsére van megoldás a karácsonyi csúcsforgalom nyugodt és megbízható lebonyolítására.
Vágólapra másolva!

A karácsonyi vásárlási roham azonban nem az az időszak, amikor egy kereskedőnek van ideje és energiája munkaerőt keresgélni, főleg ha alkalmi munkaerőről van szó.

Ráadásul hatalmas a konkurencia, amely ugyanarra a kevés munkavállalóra hajt: a kiskereskedelmi üzletláncok, a hipermarketek, a ruházati üzlethálózatok, de a vásárok, vagy a vendéglátóipari egységek, a drogériák is részesei ennek a körnek. A munkaadók közül így az jut előbb munkaerőhöz, aki hamarabb ébred, a többieknek pedig valódi rémálom lehet a karácsonyi roham lebonyolítása.

Vagy mégsem?

Van megoldás: a diák munkaerő alkalmazása

Ahol nagy a szükség, ott közel a segítség, tartja a mondás, és a karácsonyi munkaerőpiaci feszültségre ez tényleg igaz. Az év végén megjelenő megnövekedett munkaerő igényre az egyik legjobb megoldás a diák munkaerő foglalkoztatása - vallják a Job Force Iskolaszövetkezet szakértői. Persze az év végi hajrában mindenképpen fontos az is, hogy

a betöltetlen pozícióval rendelkező munkáltató minél előbb lépjen, lehetőleg még a megnövekedett forgalom előtt.

Az iskolaszövetkezet rövid beállási idővel biztosít megbízható és elkötelezett diák munkavállalókat olyan pozíciókba, mint például bolti kisegítő, kasszás, csomagoló, árufeltöltő, de akár adminisztratív munkaterületekre vagy gyakornoki pozíciókra is. A Job Force ráadásul nem csak kezdő szintű munkaerőt kínál, hanem

szakmailag felkészült diákokat is közvetít az ország számos régiójában,

ami nagy előny lehet olyan cégeknél, akik tapasztalattal rendelkező munkaerőt keresnek, és nincs idejük betanítani az új munkavállalót. Diákmunkát már 16 éves kortól lehet vállalni, aktív vagy passzív tanulói jogviszonnyal.

A karácsonyi idénymunkában is hatékony segítséget nyújt a diákok munkába állításával a Job Force Iskolaszövetkezet Forrás: Shutterstock

Előny a munkaadók és a diákok oldalán egyaránt

Az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás mind a munkaadók, mind a diákok számára előnyös, hiszen a munkaerő közvetítésnek amúgy is több előnye van, kiváltképp, ha alkalmi munkaerőigényről van szó.

A diákok számára az iskolaszövetkezet sokféle lehetőséget kínál, ami lehet délutáni vagy hétvégi munkavégzés is, akár csak napi pár órában is.

A szakirányú tanulmányokat folytató diákok ráadásul le is igazolhatják a gyakorlatukat ezzel.

A jól megválasztott iskolaszövetkezet akár folyamatos elhelyezést tud biztosítani a diákok számára megbízó partnereinél, nem csak a karácsonyi időszakban. Aki tehát egyszer elkezdi a munkát az iskolaszövetkezetnél, az számíthat arra, hogy a későbbiekben is tud majd pénzt keresni a tanulmányai mellett.

A diákok ráadásul nem csak pénzt tudnak keresni, hanem meg is takaríthatnak pénzt azzal, hogy néhány foglalkoztató levásárolható kuponokat is biztosít. Emellett a diákok akár céges csapatépítő rendezvényeken, vagy belső dolgozói motivációs programokon is részt vehetnek.

A cégek számára szintén több előnnyel jár a diákfoglalkoztatás. Egyrészt ez sokkal olcsóbb, mint a felnőtt foglalkoztatás, ráadásul csak a ledolgozott munkaórákat kell kifizetnie a munkáltatónak. Vagyis nem kell bért fizetnie a szabadságra, betegszabadságra vagy a felmondási időre.

Főleg hasznos ez a fajta foglalkoztatás akkor, ha a cégnél létszámstop van, hiszen a diák munkaerővel nem nő a foglalkoztatottak száma, vagyis szinte „korlátlanul" lehet a diákokat a megüresedett alkalmi pozíciókban foglalkoztatni.

A cégek számára további komoly előny, hogy a diákok gyorsan munkába tudnak állni a diákszövetkezeteken keresztül, hiszen sokuk már rendelkezik olyan tapasztalattal, mely lerövidíti a betanulási időt.

Márpedig egy kereskedő számára aranyat ér az a munkaerő, amely szinte egyből be tud állni a vásárlók kiszolgálásába.

Munkakörök, melyek a leghamarabb betelnek

Mint mindenhol, a diákmunkák között is vannak az átlagosnál kedveltebb munkakörök, melyek hamarabb betelnek. Akik ilyen szektorban keresnek munkaerőt az év végére, azoknak érdemes minél hamarabb lekötniük a szabad munkaerőt az iskolaszövetkezeteknél.

Ezek közé tartoznak

a nagy élelmiszerláncok boltjai országszerte, beleértve a hipermarketeket és kisebb bolthálózatokat, a drogériákat, de ilyenek a ruhaüzletek is, sőt, a vásári árusok vagy a vendéglátóipari egységek is kedvelik a diákokat.

A legtöbb diák a kereskedelemben helyezkedik el, ha diákmunkát végez, és ezekre van a legnagyobb számú érdeklődés is a szövetkezetnél.

A Job Force Iskolaszövetkezet tapasztalatai szerint a diákok különösen kedvelik a kereskedelmi láncok kasszás, árufeltöltő pozícióit, de a lakberendezési üzletláncok, vagy a drogériák megüresedett pozícióit is.

Hasonló a munkaadók érdeklődése is, szerencsésen találkozik tehát a kereslet és a kínálat. Főként a kereskedelmi láncok, üzlethálózatok keresik a diákmunkásokat árufeltöltő, kasszás, raktári munka, csomagoló, vagy logisztikai pozíciókba.

A cikket támogatta a Job Force Iskolaszövetkezet.