Magyarország költött idén GDP-arányosan a legtöbbet kutatás-fejlesztésre

PALKOVICS László
Budapest, 2019. október 15. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) Innoveit fórumán az Akvárium Klubban 2019. október 15-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Magyarország innovációs teljesítményének növelése érdekében hangsúlyos törekvés az egyetemekre épülő innovációs ökoszisztéma létrehozása - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter előadásában, melyet a hazai kutatásfejlesztés kihívásairól és irányairól tartott, elmondta: Magyarország innovációs teljesítménye még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, a nemzetközi lemaradás ledolgozása érdekében folyik egy átalakítási folyamat, amely kiterjed a finanszírozásra, az intézményi struktúrára és a jogszabályi környezetre.

"A területre fordított többletforrás, energia és figyelem egyformán azt a célt szolgálják, hogy Magyarország az európai innovációs ranglistán a mérsékelt innovátorok közül a jelentős innovátorok közé léphessen előre" - mondta.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél az 1,8 százalék elérése.

Ennek érdekében a kormány a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására a jövő évtől 32 milliárd forinttal több forrást biztosít - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a 28 uniós tagállam kutatás-fejlesztési és innovációs rendszereit értékelő európai innovációs rangsor alapján vannak területek, amelyeken jól áll az ország, ugyanakkor vannak olyan területek, például a kutatás területe, ahol javítani kell a teljesítményen. Ezért döntöttek úgy, hogy struktúrát váltanak és létrehoznak olyan egységeket, amelyek a kutatás gyakorlatközpontú, gazdasági igényekhez igazodó fejlesztését támogatják - hangsúlyozta.