Magyarország innovációs teljesítményének növelése érdekében hangsúlyos törekvés az egyetemekre épülő innovációs ökoszisztéma létrehozása - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A miniszter előadásában, melyet a hazai kutatásfejlesztés kihívásairól és irányairól tartott, elmondta: Magyarország innovációs teljesítménye még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, a nemzetközi lemaradás ledolgozása érdekében folyik egy átalakítási folyamat, amely kiterjed a finanszírozásra, az intézményi struktúrára és a jogszabályi környezetre.

"A területre fordított többletforrás, energia és figyelem egyformán azt a célt szolgálják, hogy Magyarország az európai innovációs ranglistán a mérsékelt innovátorok közül a jelentős innovátorok közé léphessen előre" - mondta.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Illyés Tibor

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország évek óta 1,3 százalék körül mozgó GDP-arányos ráfordítás mutatója 2018-ban meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket, elérte az 1,53 százalékot. A 2020-ra kitűzött cél az 1,8 százalék elérése. Ennek érdekében a kormány a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására a jövő évtől 32 milliárd forinttal több forrást biztosít - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a 28 uniós tagállam kutatás-fejlesztési és innovációs rendszereit értékelő európai innovációs rangsor alapján vannak területek, amelyeken jól áll az ország, ugyanakkor vannak olyan területek, például a kutatás területe, ahol javítani kell a teljesítményen. Ezért döntöttek úgy, hogy struktúrát váltanak és létrehoznak olyan egységeket, amelyek a kutatás gyakorlatközpontú, gazdasági igényekhez igazodó fejlesztését támogatják - hangsúlyozta.