Vonzóbbá teheti a kistelepüléseket az építési áfa kedvezménye

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
Jövő év elejétől emelkedik az új lakások áfa-szintje, ugyanakkor egy friss intézkedéssel a falusi csok által érintett településeken építkezők 5 millió forintig áfa-visszatérítést is kérhetnek. Az ingatlanpiac forgalma már második éve érezhetően az olcsóbb területek felé tolódik. A most bejelentett változtatás azonban tovább erősítheti ezt a folyamatot és a kistelepülések építőiparának fehérítésére is pozitív hatással lehet.
Vágólapra másolva!

2019 egyik legfontosabb ingatlanpiaci trendje a vidéki kistelepülések, kisebb városok piacának fellendülése. Az országos forgalom egyre nagyobb aránya koncentrálódik ide. A háttérben meghúzódó tényezők sokfélék, szerepet játszik ebben a nagyvárosok ingatlanár-emelkedése, az agglomerációk megerősödése és – az év második felétől – a falusi csok nyújtotta különleges támogatás is.

A kizárólag 2486 településen igénybe vehető állami kedvezmény maximális értéke 10 millió forint, amelynek felét a megvásárolt használt ingatlan korszerűsítésére, bővítésére kell a kérelmezőnek fordítania.

Az építkezés viszont az elmúlt években folyamatosan és látványosan drágul, az építőanyag árak, valamint a kivitelezési munkabérek drasztikus emelkedése miatt. További nehézséget okozhat a kistelepüléseken megtalálni a megfelelő szakembert az adott munka elvégzésére, ugyanis teljes brigádok dolgoznak Budapesten, illetve vidéki nagyvárosokban, sőt külföldön is.

A kijelölt kistelepüléseken építkezők építési áfa-visszaigénylési lehetőséget kapnak 2020. januártól Fotó: Kiss József - Origo

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ezekre a problémákra adhat választ a frissen bejelentett rendelkezés:

"A megemelkedett költségek jelentősen csökkenthetők a visszaigényléssel, igaz, csak abban az esetben, ha profi szakember végzi a felújítást, építést és számlát állít ki róla. Ráadásul a támogatás összege a telek megvásárlására is fordítható. Az intézkedés emiatt nem csak a kistelepülések ingatlanpiaci vonzerejét növeli, hanem az építőipart is tovább fehéríti, kiszűrve a hozzá nem értő vállalkozókat" – tette hozzá a vezető elemző.

A falusi csok nyári bevezetése óta a kistelepüléseken jelentős árnövekedés látható, és az új intézkedések, valamint a támogatás töretlen népszerűsége miatt további drágulás várható az elkövetkezendő években.

Emellett az építőipar is megérezte a támogatás pozitív hatását.

„Látva a kormány törekvéseit, nem kizárt, hogy a jövőben még több olyan kedvezményt, könnyítést jelenthetnek be, ami segíti az építőipar nemzetgazdasági jelentőségének erősödését, illetve hozzájárul a magyar családok lakáscéljainak megvalósításához is" – fogalmazott az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.