Egymilliárd forintból újult meg egy közúti híd

2019.11.29. 20:30

Befejeződött a Ferenc-csatorna közúti hídjának több mint egymilliárd forintos felújítása Baján, így péntektől ismét zavartalanul és biztonságosan, súlykorlátozás nélkül lehet rajta közlekedni - tájékoztatott a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A munkálatok során a híd alapozásának, falazatának és tartószerkezetének felújítását végezték el, megújult a burkolat és biztosították a csapadékvíz elvezetést. Az útépítési munkák részeként kiszélesítették a burkolatot, felújították a csatlakozó utakat és kapubejárókat, valamint járdát alakítottak ki. A hídon kétszer három méter széles forgalmi sávokon és közel három méter széles gyalogos-kerékpáros úton kelhetnek át a közlekedők - írták a közleményben.

Bajai látképFotó: Adrián Zoltán - Origo

A híd teherbírása nyolcvan tonna, így a túlméretes szállítmányok is súlykorlátozás nélkül használhatják a hidat a jövőben.

A beruházásra azért volt szükség, mert az 1938-ban épült eredeti létesítmény állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen romlott, ezért néhány éve 16 tonnás súlykorlátozást kellett rajta bevezetni. A híd felújítása az Innovációs és Technológiai Minisztérium út- és hídfelújítási támogatása révén, hazai finanszírozással valósulhatott meg.