Új nevet szeretne találni magának az ásványi anyag nevét viselő, kanadai Asbestos városa, amely egykor az azbeszt kitermelésének világviszonylatban is az egyik legfontosabb helyszíne volt - írja a Mining.com.

Az építőiparban régre visszanyúló karrierje van az azbesztnek. Az ásványi anyagot tűzállósága és szigetelő tulajdonságai miatt már az 1800-as évek vége óta használták illetve felhasználták, ám azóta, hogy az 1900-as évek elején megjelentek az első jelentések egészségügyi veszélyeivel kapcsolatban, fokozatosan háttérbe szorul.

A Quebec délkeleti térségében található településen úgy vélik, az "azbeszt" kifejezésnek nagyon rossz a megítélése, és különösen angolszász nyelvterületen tapad hozzá negatív konnotáció, azaz kellemetlen érzéseket kelt és elutasító attitűd kapcsolódik hozzá a nyelvhasználatban. A város vezetése ezért arra kéri a polgárait, adjanak ötleteket arra, mi legyen a település új neve.

A város képviselői az egyik közösségi oldalon üzenték meg, hogy szerintük a város neve akadályozza a települést új, gyümölcsöző külső gazdasági kapcsolatok kialakításában.

Az azbesztet a közeli Jeffery-bányából nyerték, mely egy időben a világ legnagyobb azbeszt-kitermelő telephelye volt, egyben a város legnagyobb munkáltatója.

Ugyan az azbeszt használatát már az 1970-es évektől kezdődően, egymás után tiltották meg az országok, Kanada kivárta a sor végét, és csak tavaly decemberben hozta meg a mérgező anyag teljes tilalmára vonatkozó rendelkezést. A Jeffrey-bánya 2012-ben zárt be.

Nézze meg galériánkat az új nevét kereső Azbesztváros bányájáról!

Kattintson a képre!Forrás: Shutterstock

Az ásványi anyag neve ugyanakkor franciául egész más (amiante), és sok helyi szerint ezért egyáltalán nem probléma a város mostani neve. De akadtak olyan tréfás kedvű helyiek is, akik angol és francia nyelvi szójátékokkal élve adtak javaslatokat az új névre. A beérkezett nevezések között szerepel például az Amianteville, Asbestos 2.0, The Hole, Mine Craft és Poumontousse (a tüdő és a köhögés francia kifejezéseire épített szójáték).

Sokan ugyanakkor dühösek a névváltoztatás terve miatt, mivel úgy érzik, ezzel a város saját múltját árulja el, és a névcsere "sértés a város történelmére" nézve.

A névváltoztatás teljes költsége 100 ezer (amerikai) dollárt fog felemészteni, és várhatóan 2020-ban jelentik be Azbesztváros új nevét. A névcserének egyébként egyszer, 2006-ban már nekifutottak, akkor sikertelenül.

S hogy mi lesz az azbeszt sorsa? Kanada jelenleg azokat a technológiákat vizsgálja, amelyek segítségével a magnézium biztonságosan kinyerhető a bánya zagymaradékából. Erre a célra a szövetségi kormány még tavaly ősszel 12 millió dollárt irányzott elő.