Oeconomus Alapítvány: 2010 óta a V4-ek közül csak Magyarországon gyarapodott a lakosság vagyona

2019.11.30. 14:02

2010 óta a visegrádi országok (V4) közül csak Magyarországon gyarapodott a nettó lakossági vagyon - mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója, legfrissebb, a V4-ek lakosságának anyagi helyzetét vizsgáló kutatása alapján szombaton, az M1 aktuális csatornán.

Sebestyén Géza hozzátette: a magyar lakosság GDP-arányos nettó vagyona 70-ről 107 százalékra nőtt 2010 és 2018 között, ez a 37 százalékpontos növekedés megegyezik Szlovákia GDP-arányos nettó lakossági vagyonának a teljes értékével.
A GDP-arányos nettó lakossági vagyon a cseheknél és a lengyeleknél is körülbelül a fele a magyar értéknek - jegyezte megaz Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

Sebestyén Géza azt is elmondta, hogy a kutatás során vizsgálták a készpénz- és bankbetét-vagyont, a lakossági állampapír-állományt és a részvény-megtakarításokat. A megemelkedett lakásárak következtében az ingatlanvagyon is jelentősen bővült Magyarországon, ezt a mutatót azonban nem tudták vizsgálni, mivel nincsenek összehasonlításra alkalmas adatok - fűzte hozzá Sebestyén Géza.