Hivatalában fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Gazprom elnökét. A tárca közleménye szerint Szijjártó Péter a tárgyalás után azt mondta, Magyarország gázellátásában a Gazprom főszerepet játszik, és ez a régióban várható infrastruktúrafejlesztések következtében a jövőben is minden bizonnyal így lesz.

„Magyarország hosszú távú, biztonságos gázellátása érdekében alapvető érdekünk egy hosszú távú, kiszámítható és megbízható együttműködés a Gazprommal, ezért a Gazprom vezetőjével együtt készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat egy újabb, hosszú távú gázszállítási megállapodásról" - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában a Gazprom orosz állami gázipari monopólium elnökét, Viktor Zsubkovot 2019. december 2-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szerinte kifejezetten pozitív perspektívái vannak emellett egy Magyarország és a Gazprom közötti együttműködésnek, ami a földgáz közlekedési célú felhasználását érintené. 

A klímacélok teljesítéséhez fontos, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátási mértéke csökkenjen, ebben pedig a földgáz használata fontos szerepet játszhat. 

„A Gazprom és a magyar kormány közötti együttműködés ezért komoly előrelépést jelenthet" - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.