A német Lufthansa légitársaság igen hűvösen reagált a katari rivális befektetési szándékára. A Qatar Airways légitársaságot ugyanis érdekli a német légitársaság résztulajdona, vagy ha ez nem lehetséges, akkor legalább a partneri együttműködés - nyilatkozta a német dpa hírügynökségnek Akbar al-Baker, a cég vezérigazgatója. Céljuk, hogy ezzel kihasználhassák Európa legnagyobb gazdaságában rejlő üzleti lehetőségeket.

Az Öböl-menti légitársaság már rendelkezik kisebbségi részesedéssel olyan légitársaságokban illetve holdingokban, mint az IAG, a Cathay Pacific vagy a China Southern Airlines.

A Lufthansa szóvivője így kommentálta a szándékot: A Lufthansa privatizációja nem azért történt Németországban, hogy Katarban újraállamosítsák.

A Qatar Airways örülne a Lufthansa kisebbségi tulajdonrészénekForrás: AFP/Eric Piermont

A Qatar Airways azonban - legalábbis kezdetben - beérné a Lufthansával kialakított partnerséggel is a németországi légiforgalmi igények kielégítése és az idegenforgalom növelése érdekében.

A Lufthansanak 49 százalékra kell korlátoznia az Európai Unión kívüli tagállamok részvényeseinek tulajdonosi részesedését, hogy megőrizze légiforgalmi engedélyét.

Vezérigazgatója, Carsten Spohr többször is kritizálta az Öböl-beli versenytársakat, mint például a Qatar Airwayst, az Emiratest és az Etihad Airwayst, amiért szerintük tisztességtelen állami támogatásokat kapnak.

A Lufthansa részvényei a hír bejelentésére 1,9 százalékkal emelkedtek hétfőn délelőtt.

Forrás: Reuters.com