Így takarítsa el a havat háza elől, ha nem akar büntetést fizetni

2019.12.03. 17:48

Az viszonylag széles körben ismert szabály, hogy minden ingatlantulajdonosnak kötelessége eltakarítani a háza előtti járdán lévő havat. De korántsem olyan biztos, hogy az is ismert, hogyan kell ezt szabályosan elvégezni.

Leesett az idei első hó, így ismét előkerül az örökzöld téma: minden ingatlan elől el kell lapátolni a havat a járdán, mert ha nem, akkor bizony az esetleges baleset utáni kártérítést az ingatlan tulajdonosa fizetheti.

Weisz Gábor, a Magyar Társasház Kft. szakmai kapcsolatokért felelős ügyvezetője egy rádióműsorban azonban arról is beszélt, hogy mikor nem kell elvégezni a síkosságmentesítést, illetve ha kell, akkor hogyan kezdjünk neki.

Először is, alapszabályként az ingatlan tulajdonosának kötelessége a ház előtti takarítás.

Ha az ingatlannak több tulajdonosa van (például társasház esetén), akkor eldönthetik, hogy ki végezze el a feladatot, netán azt a gondnokra, vagy külső vállalkozóra bízhatják.

Utcafront felőli üzlethelyiség esetén lehet olyan szabály is, melyet az önkormányzat szab meg, hogy a hóeltakarítás az üzemeltető felelőssége. Ugyancsak nem kell elvégeznie a síkosságmentesítést az ingatlan tulajdonosának, ha az ingatlan előtt BKK megálló van, ott ugyanis a megállóval egyben lévő járdaszakasz eltakarítása a közlekedési cég feladata. Persze ez csak a kötelezettségről szól, így ha valaki jó szándékból eltakarítja a havat a megállóban is az ingatlanja előtt, annak biztosan örülni fognak az utasok.

A hóeltakarítás az ingatlan előtti járdán az érintett ingatlan tulajdonosának a feladataForrás: MTI/Komka Péter

A hóeltakarításnak úgy kell nekiállni, hogy szélesebb járda esetén először a gyalogosoknak egy szűkebb sávot kell kialakítani, ahol biztonságosan közlekedhetnek, és csak utána kell az egész járdaszélességet síkosságmentesíteni.

A síkosságmentesítésre használt anyag sem lehet akármi, a korábbi klasszikus nátrium-klorid - azaz só -, vagy annak keveréke például már nem használható, annak környezetre gyakorolt káros hatása miatt.

Helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely nem csak a jeget olvasztja meg, hanem a ráhulló újabb réteg jegesedését megakadályozza.

Ezt az anyagot lehet keverni homokkal vagy kisebb kövekkel is, ami így együttesen kevésbé síkos járdafelületet eredményez. A hagyományos fűtésű épületeknél hamut is szoktak erre a célra használni.

Weisz Gábor elmondta azt is, hogy ha az ingatlan tulajdonosa nem takarítja el a havat az ingatlanja előtti járdán, abban az esetben kártérítési felelőssége keletkezik,ha valaki balesetet szenved és kártérítési igénnyel él.

Forrás: Infostart.hu