A United Airlines a héten 50, hosszú távú repülésre alkalmas repülőgépet rendelt meg az európai Airbustól, hogy lecserélje régebbi Boeing gépeit.

A megrendelést Andrew Nocella, a cég kereskedelmi igazgatója erősítette meg.

A chicagói székhelyű légitársaság 50 darab Airbus A321XLR repülőgépet rendelt, hogy felváltsa öregedő Boeing 757-200s repülőgépeit – az új Airbusokat 2024-től kezdik majd használni a vállalatnál.

IllusztrációForrás: AFP/Marina Lisceva

Az új gépek várhatóan az Egyesült Államok keleti partja és Európa között közlekednek majd.

Az amerikai United Airlines nem az első cég, amely a hazai Boeing gépek helyett a rivális európai gyár repülőjét választotta: a JetBlue és az American Airlines is több, az Airbus által kifejlesztett nagysebességű repülőgépet rendelt meg.

Az üzemanyag-hatékonyság és a megnövekedett távolság arra készteti a légitársaságokat, hogy hosszabb útvonalakon kisebb repülőgépeket válasszanak, amelyeknél könnyebben kontrollálhatják működési költségeiket.

IllusztrációForrás: AFP/Loic Venance

A United egyúttal bejelentette, hogy a nagyméretű Airbus A350 repülőgépek megrendelését elhalasztja.

Az amerikai Boeing repülőgépgyártó komoly gondokkal küzd, mivel a népszerű 737 Max repülőgépei hónapok óta a földön vesztegelnek a korábban történt két légikatasztrófa, valamint azok nyomán elrendelt hatósági vizsgálat miatt.