Gondok az amerikai fenyőfa-termesztés körül

fenyőfa fenyő család karácsony szánkó hó karácsonyfa
Family walking together in snow
Vágólapra másolva!
Egyre komolyabb kihívást jelent a családoknak megtalálni a kívánt fenyőfát karácsonyra az USA-ban, hívja fel a figyelmet a Quartz. A fenyőfa-krízisnek csak egyik összetevője az utóbbi évbekben megcsappant mennyiség, több más körülmény is közrejátszik abban, hogy nem pusztán az ünnep szellemiéségéhez kapcsolódóan jelentenek mind nagyobb értékét a feldíszítésre szánt tűlevelűk.
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb fenyő közül válogathatnak karácsony közeledtével az amerikaiak, mivel az utóbbi években jelentősen megcsappant azok állománya. A most kicsúcsosodó krízis a 2008-as globális pénzügyi beszakadás után történt, amikor számos fatermelő úgy döntött, földjét részben vagy egészben eladja, illetve kevesebb fát nevel azon. A karácsonyra szánt fenyőfák életciklusa nagyjából pont az azóta eltelt évtized (fajtától függően 6-12 év), és a gazdálkodók akkori döntései most éreztetik hatásaikat.

Melyek azok a körülmények, amelyek ezen túl, hozzájárultak a fenyőfa-krízis kialakulásához?

Először is, a vásárlók fokozatos elpártolása a kifejezetten karácsonyra szánt fenyők termesztésével foglalkozó vállalkozásoktól. 2017-ben, mintegy 15 ezer fenyőfaültetvényt menedzseltek az USA-ban, átlagos méretük 23 hektár volt. Mintegy felük alig több mint 25 ezer dollár (kb. 7,5 millió forint) bevételt termelt évente. Egyre inkább a nagytermelők adják a fenyőtermés javát, akik nagy láncoknak és kereskedéseknek szállítanak fákat. A Quartz saját, Indiana államban készített felmérése szerint már csak a vásárlók 42 százaléka, egy másik, országos reprezentatív kutatás alapján csak 28 százalékuk szerzi be a karácsonyi fenyőt erre szakosodott kistermelőtől.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative/Cultura/Henglein and Steets/Henglein And Steets

Másodjára, ott az éghajlatváltozás. A mind melegebb és szárazabb időjárás a fatermő területeken, nem tesz jót a fák növekedésének. Több termelő számolt be arról, hogy az utóbbi évek minden korábbinál szárazabbak, sőt, aszályszerűek voltak, ami az örökzöldeket nagyon megviselte.

További körülmény, hogy a fenyőfa termesztő farmerek kezdnek kiöregedni a munkából, és nem nagyon akad utánpótlás a fiatalabb generációban. 2012-ben a fenyőültetvényesek átlagéletkora 56,3 év volt, 2017-ben már 57,5 év. Elöregedésük pedig folytatódik, sőt, Indiana államban

minden negyedik termelő azt nyilatkozta, tervei szerint öt éven belül, felhagy a fák nevelésével.

Végül, de nem utolsó sorban: a vásárlók meglehetősen válogatósak. Általában pontos elképzeléssel érkeznek a fenyőfa-farmerekhez arról, milyen típusú fenyőből, milyen jellegűt szeretnének vásárolni. Ez hozzájárul a kínálati oldal egyenlőtlenségeihez.

A fenyőfa nevelők számára jó hír, hogy a kereslet viszont nem csökken az ünnepi alkalomra szánt örökzöldek iránt. Ugyanakkor az is biztos, hogy a vásárlóknak is érdemesebb lenne rugalmasabbaknak lenniük igényeiket illetően. A Statista szerint 2018-ban az USA-ban 32,8 millió igazi és 23,6 millió műfenyő talált vevőre, mindkét adat több milliós növekedést jelent 2017-hez képest.