Kilenc számláját fagyasztotta be a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) a pakisztáni Malik Riaz Hussainnek, aki Ázsia talán legnagyobb, ingatlanpiaci fejlesztőjének számít a Bahria Town nevű vállalatával - írja a Guardian.

Az NCA összesen 190 millió font (kb. 73 milliárd forint) értékű  vagyont, számlát, kötvényeket fagyasztott be Hussainhez köthetően. Ebből a londoni Hyde Parknál lévő luxusingatlana önmagában 50 millió fontot ér.

IlusztrációForrás: Shutterstock

Az NCA gyanúja szerint a vállalkozó brit bankszámláin piszkos pénz pihen, mely korrupcióhoz illetve különböző bűncselekményekhez kapcsolódóik, és angliai számlákon keresztül akarták azt tisztára mosni. A hivatal állítása szerint, a vállalkozó nem tud magyarázatot adni az összesen kilenc számlán elhelyezett pénzek eredetére. Tavaly december volt az első alkalom, hogy a hatóságok befagyasztották Hussain egyik brit érdekeltségét, majd idén augusztusban a bíróság elrendelte további nyolc számla befagyasztását, 120 millió fonttal.

Az ügynökség szerint Hussain Ázsia legnagyobb, magánkézben lévő ingatlanfejlesztő cégének vezetője, egyben Pakisztán egyik legnagyobb munkáltatóka a privát szektorban. Vállalata, a Bahria Town azzal foglalkozik, hogy a világ ikonikus épületeinek replikáit építi fel máshol, mint például a párizsi Eifel-toronyét vagy a dubaji Burdzs Kalifáét, vagy éppen a londoni Trafalgar Squarét. Fejlesztéseinek célcsoportját elsősorban a gazdag, kitelepülő pakisztániak adják.

Malik Riaz Hussain Twitter-üzenetben tette közzé, hogy beleegyezett a lefoglalt javak átadásába, ideértve az említett luxusingatlant is. Ugyanakkor hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy elismeri bűnösségét.

Ez a legnagyobb lefoglalt összeg 2017, egy erre vonatkozó új jogszabály bevezetése óta. Ez a korábbinál szabadabb kezet ad a rendőröknek és a hatóságoknak ahhoz, hogy fellépjenek a pénzmosás jelensége ellen.