Távozik a Google két legendás alapítója

Larry Page és Sergey Brin
Google founders Larry Page (R) and Sergey Brin (L) speak at a press conference announcing Google's launch of a new transit mapping feature of Google Maps with the Metropolitan Transit Authority at Grand Central Station on September 23, 2008 in New York City. Users searching for driving directions will also be given the choice of public transportation directions. Michael Nagle/Getty Images/AFP = FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS AND TELEVISION USE ONLY =
Vágólapra másolva!
Az Alphabet bejelentette, hogy a Google két társalapítója, Sergey Brin és Larry Page távoznak elnöki és vezérigazgatói pozíciójukból, a vállalat irányítását pedig Sundar Pichai veszi át, aki jelenleg a Google vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Brin és Page ugyan lemondanak posztjukról, azonban továbbra is tagjai lesznek a Alphabet igazgatótanácsának és megtartják szavazati jogukat is, így a jövőben is döntő befolyással rendelkeznek a vállalat életében. Búcsúlevelükben azt írták, hogy az Alphabetnek és a Google-nek már nincs szüksége két vezérigazgatóra és egy elnökre, a vállalat pedig nélkülük is remekül fog működni.

Brin és Page a Google egy igen viharos időszakában döntenek a távozás mellett, hiszen az európai és az amerikai döntéshozók is egyre jobban szorongatják a vállalatot.

Page például nem jelent meg a nagy techvállalatok meghallgatásán, 2018-ban pedig a szenátus elé is berendelték, de oda sem ment el.

Larry Page és Sergey Brin Forrás: AFP/Michael Nagle

Eközben egyre nagyobb a feszültség a Google és a dolgozók között is. Tiltakozás volt például a Google kínai terjeszkedésével szemben, nemrég pedig a vállalat több olyan alkalmazottat is elküldött, akik a cégvezetés számára kellemetlen véleményt hangoztattak.

A Google szerint a kirúgottak megszegték az adatvédelmi szabályzatot, a munkavállalók szerint viszont csak el akarják őket hallgattatni.

Pichai, az Alphabet új vezérigazgatója még 2015-ben került a Google élére, de már előtte is a cégnél dolgozott. Részt vett többek között a Chrome böngésző kifejlesztésében és volt az Android operációs rendszer főnöke is.