Most dől el az olajpiac sorsa?

olaj, kőolaj, pumpa
A pumpjack lifts crude oil in 20 km from Baku. Azerbaijan, Monday, September 5, 2016 Saudi Arabia opposed the freezing of oil production, about this said today the Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of the Kingdom Khalid Al-Falih. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A világ legfontosabb olajkitermelő csoportjának számító OPEC és külsős szövetségesei csütörtökön kezdik meg a kétnapos tanácskozásukat Bécsben. A nagy kérdés az, kitolják-e a kibocsátás-csökkentési projektjüket, illetve hogy Oroszország milyen feltételek mellett hajlandó folytatni az együttműködést.
Vágólapra másolva!

Az OPEC 14 tagja, illetve több, a szervezeten kívüli szövetséges ül össze csütörtökön és pénteken, Bécsben, hogy megvitassák az olajpiac jövőjét, valamint azt, milyen stratégiát kövessen a jövőben az együttműködés. Az úgynevezett OPEC+ kollektíva legfontosabb döntése várhatóan arról születik majd, hogy fenntartják-e a mostani olajkitermelés-csökkentési programot. Az elemzői várakozások szerint a szövetség legalább tartani fogja a jelenlegi, napi 1,2 millió hordós vágást 2020 júniusáig – írja a CNBC.

A jelenleg érvényben lévő kitermelés-csökkentés elvileg márciusban futna ki,

de vannak arra vonatkozó spekulációk is, hogy az OPEC még tovább vágna, ha ebbe Oroszország is beleegyezik.

A problémát épp az jelentheti, hogy Moszkva eddig is ellenezte az erőteljesebb csökkentést. A menetrend szerint egyébként a mag OPEC-tagok tanácskoznak csütörtökön, majd pénteken csatlakoznak hozzájuk a külsős szövetségesek – vagyis végső döntés péntek délutánra várható.

Az olajár mindeközben 4 százalék körüli emelkedéssel zárt szerdán, miután

Irak azt javasolta, erőteljesebben vissza kellene fogni a kitermelést, és van rá esély, hogy ebben egyetértés lesz a felek között.

Az iraki olajminiszter, Thamir Al-Ghadbahn úgy vélte, a jelenlegi 1,2 millió hordós csökkentés „nem igazán hatékony", ezért ő napi 1,6 milliós vágást javasolna.

Fontos döntés előtt állnak az OPEC tagjai és a szövetségesei Forrás: AFP/Alexander Klein

Érdekesség viszont, hogy bár Irak felkarolta az erőteljesebb csökkentés ötletét, az OPEC második legnagyobb kitermelője eddig sem tudta hozni a kötelező, 1,2 millió hordós vágást, és továbbra is túltermelést produkál.

Októberben Irak napi 4,6 millió hordónyi olajat termelt ki, ami meghaladta a 4,5 millió körüli előírt szintet.

Az összesen 24 tagú OPEC+ 2017 januárjában kötelezte el magát a közös lépés mellett, de a szervezet hatékonyságát erősen befolyásolja, hogy több nagy, a szövetségen kívüli ország igen látványos ütemben termel ki olajat – a legnagyobb ellenhatást az amerikai palaolaj-kibocsátás jelenti.

Az OPEC+ egyébként azt követően döntött a cselekvésről, hogy 2014 közepén az olajár összeomlott az erőteljes túlkínálat miatt. Ezért lehet kellemetlen a szövetség számára, hogy az USA nem része az együttműködésnek, a palaolaj-kínálat pedig exponenciálisan bővül.

Az Egyesült Államok ráadásul jelenleg a világ legnagyobb olajkitermelője, miután idén a kibocsátása elérte a napi 12,3 millió hordót

– tavaly még csak 11 millió volt. Ez azt jelenti, hogy már Szaúd-Arábiánál és Oroszországnál is többet termelnek az amerikaiak, jóllehet már vannak arra utaló jelek, hogy a kitermelés-növekedés elkezdett lassulni az USA-ban.