Buldózert, gödröt, lángoló bálákat hozott a Mikulás Kambodzsába

2019.12.06. 13:47

Óriási mennyiségű, lefoglalt hamis árukat tartalmazó készletet semmisítettek meg a kambodzsai hatóságok. A termékhamisítás egyre nagyobb probléma a világgazdaságban, és igazán hatékony megoldást még nem sikerült találni a visszaszorítására. 

A hamis termékek előállítása és forgalmazása ma már az egyik, ha nem a legnagyobb kihívás a globális gazdaság számára, melynek volumene a Forbes közlése szerint tavaly már a drog- és az emberkereskedelemnél is nagyobb volt. Ezzel jelenleg első helyen áll a tiltott, törvénytelen üzletek sorában. A hamisított termékek forgalma évente a felfogatatlan 1700 milliárd dollárt is eléri,ami az előrejelzések szerint, 2022-re, 2800 milliárdra nő.

Ehhez pedig komoly munkaerőpiaci kockázatok is társulnak, mivel a modellezés szerint, erre az évre világszerte, 5,4 millió állás megszűnését vonja maga után a termékhamisítás.

Nem csoda, hogy az országok különböző módokon, de igyekeznek harcolni a jelenség ellen. Legutóbb néhány éve, az OECD készített átfogó globális felmérést a jelenségről. A 2014-2016-os felmérés szerint a termékhamisítással (ideértve a hamis termékek importját is) leginkább fertőzött országok listáján Kambodzsa a 15. helyen áll (az első Hongkong, a második Kína, a harmadik helyen az Egyesült Arab Emirátusok áll). 

Alább látványos felvételeken tekinthető meg, ahogy a kambodzsai hatóságok egy jókora gödörbeben, mintegy demonstratív módon, felgyújtják a hamis termékekből feltornyozott máglyát. Kattintson a képre a nemrég közzétett felvételekért!

Kattintson a képre!Forrás: MTI/EPA/Mak Remissa