Minden jel arra mutat, nem borul meg a kakaóbab piaca, miután a világpiac két kulcsfontosságú ellátóországa, Ghána és Elefántcsontpart, megállapodott a kakaó árában - írja az Afriacnews.

Ghána és Elefántcsontpart egyre sikeresebben fejlesztik kakaótermesztésüket a fenntartható gazdálkodás irányába. Ennek célja nem pusztán a környezet védelmének elősegítése, hanem a kakaófarmerek és a feldolgozók számára is a megfelelő szintű jövedelmek, és így a megélhetés biztosítása. Ennek első lépése pedig a jó terméshozamok elérése, hogy a piac mind mennyiségi, mind minőségi értelemben egyensúlyban maradjon.

A kakaótermelő ágazat mindkét országban komoly belső feszültségektől volt terhes az elmúlt hónapkban.

Ezek főként a felvásárlási árakkal voltak kapcsolatosak, melyben szinte minden érintett szereplő között volt érdekellentét. A termelők és a helyi felvásárlók, a feldolgozók, illetve a kakaót a nemzetközi élelmiszertermelésbe beemelő vállalatok egyaránt eltérő árakat és felvásárlási garanciákat, illetve más feltételű, hosszú távó megállapodásokat akartak kötni egymással. Ráadásul a két nagy termelő országnak sem volt mindenben egységes álláspontja, hiszen Ghána és Elefántcsontpart célja is  az, hogy saját termelőit juttassa előnybe a piacokon, noha a helyi feldolgozás tekintetében a két ország részben egymásra utalt.

Kakaóbabbal töltött zsákokat mérnek le Ghána egyik termőterületénForrás: AFP/Issouf Sanogo

Most azonban Ghána és Elefántcsontpart a kakaó küszöbárának felfelé korrigálásában állapodott meg, melyet a várható, minőségileg jó terméshozamok is indokolnak. Az új ármegállapodás a felek szerint tartalmazza azokat a garanciákat, melyet a kakaótermelő és feldolgozó szektor szereplői elvárnak az ágazaton belül.

A tudósítás megjegyzi, hogy az ágazati megállapodás mindkét országban hosszú, régóta folytatott tárgyalások után, széleskörű ágazati konszenzus után jött létre.

Az AllAfrica pedig arról számolt be novemberben, hogy Ghána véglegesítette a megállapodást egy 600 millió dolláros (kb. 180 milliárd forint) kölcsönre az ágazat számára, melyből új raktárakat építenek, fejlesztik a feldolgozóipart (az elefántcsontparti termés egy részét Ghánában készítik elő), valamint jut belőle ültetvények rehabilitációjára, fejlesztésére is. Az összegből 250 millió dollárt az Afrikai Fejlesztési Bank áll, a Credit Suisse-csoport pedig piaci alapon folyósít 350 millió dollárt a nyugat-afrikai országnak.