Kiugró évet zárhat a hazai ipar

2019.12.06. 11:39

Októberben az ipari termelés volumene 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 6,4 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A KSH adatai szerint a termelés az év első tíz hónapjában 6,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen lassult a növekedés üteme a szeptemberi 22, illetve 26 százalékos kiugró ütem után, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

Az ipari termelés növekedési üteme ebben az évben erős kilengéseket mutat, júniusban a nyers adat szerint 1,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, de júliusban 12, szeptemberben pedig 11,1 százalékos növekedést ért el. A kibocsátás októberi 6,1 százalékos növekedése átlagosnak tekinthető. 

Az esztergomi Suzuki gyárForrás: Suzuki

De miután az első tíz havi növekedés 6,3 százalékos volt, ez jelentős javulást ígér erre az évre a tavaly egész évi 3,5 százalékos eredmény után.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a friss adatokat értékelve kiemeli, hogy a hazai ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát (a német ipari termelés októberben szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent egy év alatt), és teljesen elvált attól. Ezt egyes új autómodellek hazai gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogatja.

Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárábanForrás: MTI/Ujvári Sándor

A Takarékbanknál az idén valamivel 6 százalék feletti növekedést várnak az ipari kibocsátásban a tavalyi 3,6 százalékpont után, míg jövőre 4,8 százalékra mérséklődhet a bővülés üteme. 2015 óta egyébként az ipari termelés 18,3, 2010-hez képest pedig 44,6 százalékkal nőtt.