A Saudi Aramco szaúdi olajóriás az előzetesen meghatározott tartomány csúcsán árazta be a részvényét a hazai tőzsdére lépés előtt. Ezzel a vállalat a valaha volt legnagyobb kezdeti részvénykibocsátást hajtja majd végre, 1700 milliárd dolláros piaci értékkel.

A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előtt kiderült, nem lesz meg a korábban belengetett 2000 milliárd dolláros piaci érték a Saudi Aramco állami olajvállalatnak. Ettől még a szaúdi társaság kicsit sem panaszkodhat, mivel a legfrissebb adatok szerint összejön az új csúcs, vagyis soha nem látott mértékű üzletet üthet nyélbe a társaság – írja a Reuters.

Az Aramco 32 riálon (8,53 dollár) árazta be a részvényeit a kibocsátás előtt, ami a korábban meghatározott tartomány csúcsa. Ez azt jelenti, hogy a vállalat 25,6 milliárd dollárnyi tőkét vonhat be az üzlettel, ami új világrekord lenne – megdöntve az Alibaba eddigi, 25 milliárdos csúcsát 2014-ből.

Így pedig az Aramco piaci értéke 1700 milliárd dollár, amivel simán lenyomja az Apple-t, amely jelenleg a világ legértékesebb cégének számít. Az érték azonban nem éri el a szaúdi koronaherceg által korábban jelzett 2000 milliárdos szintet.

Bár az Aramco egyelőre nem közölte, pontosan mikor indul majd meg a kereskedés a papírjával a szaúdi tőzsdén, a Reutersnek nyilatkozó források szerint december 11-ére időzítették az üzletet. A vállalat egyébként 1,5 százalékos tulajdonrészt dob most piacra. A nagy intézményi befektetők kereslete elérte a 106 milliárd dollárt, míg a kisbefektetők kereslete 12,6 milliárdot tesz ki.

Egyre közelebb van a világrekorder üzletForrás: AFP/Stringer

Az árazás bejelentése egyébként izgalmas időszakban érkezett az olajpiacon, mivel épp a napokban ül össze Bécsben az OPEC a külső szövetségeseivel. A nagy kérdés az lesz, folytatja-e a csoport a kitermelés-csökkentést, illetve Oroszország hogyan viszonyul a további vágáshoz.

A jelenlegi IPO azonban csak egy fontos lépés azon a hosszú úton, melyen a szaúdi vezetés egy ideje elindult. A végső cél ugyanis az volna, hogy az ország egyre inkább leépítse a gazdasági függéségét az olajexporttól, és egy sokkal diverzifikáltabb gazdasági modellben teremtsen munkahelyeket a növekvő számú lakosságnak.

Ezzel együtt az Aramco tervei szerint a vállalat 75 milliárd dollárt fizetne ki összesen osztalékként a részvényeseinek 2020-ban. Ez pedig ötszöröse annak, amennyit az Apple fizet, pedig az iPhone gyártója már így az amerikai S&P 500 index egyik legtöbb osztalékot fizető cége.