A befektetők imádják a Twitter bóvlikötvényét

2019.12.06. 21:02

A Twitter az elmúlt három napban komoly rajongást keltett a befektetők körében, miután 600 millió dollár értékben bocsátott ki magas hozamú, úgynevezett bóvlikötvényeket.

Hatalmas sikert aratott a Twitter kötvénykibocsátása az elmúlt napokban. A 2027-es lejárattal, eredetileg 600 millió dollár értékben kibocsátott kötvénycsomag méretét föl kellett emelni 700 millióra a kereslet miatt, a papír hozama pedig 4 százalékról 3,875 százalékra süllyedt – ami szintén az erős keresletet mutatja.

A befektetők lecsaptak a Twitter kötvényéreForrás: AFP/Nicolas Asfouri

Ráadásul a Twitter még rekordot is döntött a mostani kibocsátásával. Az amerikai bóvlikötvény-piacon ugyanis a közösségi média vállalat dobta piacra a legalacsonyabb hozamú papírt az eddigi első kibocsátók közül – írja a MarketWatch.

Szeptemberben egyébként a Burger King anyacége, a Restaurant Brands International, szintén 3,875 százalékos hozamon árazta be a kibocsátását, de a társaságnak már komoly múltja van a nyílt adósságpiacon, szemben a Twitterrel.

Az S&P Ratings BB+ minősítéssel látta el a Twitter új adósságát, amivel csupán egy szinttel marad el a „befektetésre ajánlott" kategóriától. Bóvlikötvénynek egyébként pont az ezen szint alatti adósságokat nevezik, melyek értelemszerűen magasabb hozamokkal futnak, mint a "befektetésre ajánlott" minősítésű papírok. A bóvli kifejezés azonban egyes esetekben megtévesztő lehet, mert gyakran nem fenyegeti reális csődveszély a kibocsátó vállalatot.

A Twitter részvényének idei alakulásaForrás: Investing.com

Jó példa erre, hogy jelenleg a legaktívabban kereskedett bóvlikötvény a Netflix nevéhez köthető. A papír csütörtökön 4,098 százalékos átlagos hozammal forgott.

A valóban kockázatos tartományban viszont olyan ismertebb cégeket is találunk, mint a WeWork. A vállalat kötvényével ugyanis 14 százalék körüli hozammal kereskedtek csütörtökön, ami majdnem a duplája a 2018. áprilisi kibocsátáskor mért 7,8 százaléknak.

A Twitter részvénye egyébként ebben a negyedévben (csütörtökig) 27 százalékot gyengült, szemben az S&P 500 index 4,5 százalékos emelkedésével. A vállalat papírja csütörtökön 0,13 százalékos emelkedés mellett 30,04 dolláron zárt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK