Varga Mihály: A kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a jól működő gazdaság fejlődését mindig is segíti a bankrendszer. A hazai bankok teljesítménye igen kedvező,

az idei első fél évben 322 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a magyar bankszektor.

Varga Mihály azt mondta, hogy az újabb gazdaságvédelmi lépésekre azért van szükség,

hogy megőrizzük a magyar gazdaság lendületes növekedését.

A hazai gazdaság évek óta jól teljesít, a növekedés üteme számottevően meghaladja az európai uniós átlagos ütemet. Az idei év harmadik negyedévében 5 százalékot ért el a magyar GDP emelkedése, ezzel az uniós rangsor élén állunk.

Varga Mihály Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Gránt Bankról

A Gránit Bank is eredményesen működik, már hatodik éve nyereséges. Az idei év végére az adózás előtti nyereség várhatóan eléri a 1,5 milliárd forintot, miközben a vállalati hitel- és kötvényállomány meghaladja majd a 180 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan a jól teljesítő kölcsönök állományának aránya 99,8 százalékos - mondta Varga MIhály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 2013 közepén és 2015-ben összességében 4,3 milliárd forintot fektetett a Gránit Bankba,

majd 2017-ben nyilvános nemzetközi tenderen nyereséggel szállt ki a pénzintézetből.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank vezérigazgatója arról szólt, hogy a pénzintézet kilenc évvel ezelőtti alapítása óta végig nyereséges, az éves átlagos bővülés 55 százalékot ér el.

Idén a mérlegfőösszege október végéig 373 milliárd forintot tett ki, 2018 végén 354 milliárd forintot ért el.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a pénzintézet élen jár a digitális és az elektronikus megoldások fejlesztése, bevezetése területén, idén a Mastercard éves versenyén elnyerte többek között a leginnovatívabb bank címet.