Kína egyre több tajvani szakembert toboroz a chipek gyártásához annak érdekében, hogy a tervek szerint megvalósuljon a "Made in China 2025" nevű kormányprogram.

A Financial Times információi szerint az elmúlt hónapokban Kína egyre agresszívabban toboroz munkaerőt Tajvanról, eddig összesen 3 ezer félvezető mérnököt csábítottak el kínai vállalatokhoz javarészt azzal, hogy sokkal magasabb fizetést tudnak kínálni.

Emiatt Tajvanon egyre nagyobb az aggodalom, hiszen Kína már elvitte az állam 40 ezer félvezető mérnökének közel 10 százalékát, pedig a szektornak óriási szerepe van a tajvani gazdaságban.

A probléma azonban egyáltalán nem új keletű, hiszen ez már tart a 2000-es évek óta. Szakértők szerint a kínai cégek kétszer-háromszor annyit fizetnek, mint a tajvaniak, ráadásul már nemcsak a menedzsereket és a felső vezetőket célozzák meg ajánlataikkal, hanem teljes részlegeket visznek el.

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Chen bin

Kína nagyon bekeményített a chipgyártás területén, a fejlődést pedig javarészt a tajvani cégektől átvitt mérnökök és a velük érkezett értékes információk hajtották. Emiatt Tajvan törvényt is szigorított és már 10 évet kaphat az, aki kereskedelmi titkokat visz a szigeten kívülre, de ez sem tántorítja el az alkalmazottakat, hogy elfogadják a csábító kínai ajánlatokat.