Figyeljen erre az internetes csalásra, mert sok pénzt veszíthet!

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években valósággal ellepték az internetet az indiai kiberbűnözők, akik nem túl kifinomult módszerekkel vadásznak általában idős áldozataikra. Sajnos, annak ellenére sokan bedőlnek nekik, hogy az általuk használt forgatókönyv egy egyszerű kereséssel mindenki számára elérhető az interneten. Megmutatjuk, hogy pontosan milyen trükköket használnak és mire kell figyelni, ha esetleg Önt is felhívják ilyesmivel.
Vágólapra másolva!

Itthon is gyakori, hogy a csalók célpontjai idős emberek, azonban az indiai internetes csalók sémája némiképpen kifinomultabb, mint a Magyarországon is ismert unokázós csalóké, azonban még így is nagyon sok olyan pont van, ahol egy átlagember számára is azonnal kiderül, hogy átverés áldozata lesz és éppen akkor próbálják meg a pénzét ellopni.

Az indiai sémára egy Kitboga nevű youtuber hívta fel az internetezők figyelmét, akit a legnagyobb videómegosztón több mint 600 ezren követnek, a tartalmait pedig százezrek nézik. Kitboga saját bevallása szerint akkor kezdett el komolyabban foglalkozni a kiberbűnözőkkel, amikor a demenciában szenvedő nagyanyja sorra áldozata lett a különböző csalásoknak. Azóta folyamatosan próbál csapdát állítani a hackereknek és csalóknak, meglehetősen nagy sikerrel.

Az utóbbi időben az internetes bűnözők között az úgynevezett pénzvisszatérítéses csalás volt a leggyakoribb próbálkozás. Ennek során az áldozatot egy nagy vállalat, általában magát a Microsoft ügyfélszolgálati munkatársának valló alkalmazottja hívja fel azzal, hogy valamilyen kitalált oknál fogva a cég tartozik a felhasználónak és szeretnének elutalni számára egy bizonyos összeget, tegyük fel, hogy 300 dollárt.

A csalók arra kérik az áldozatot, hogy telepítsen a gépére egy távolsági elérést lehetővé tevő programot, amellyel hozzáférhetnek az áldozat gépéhez. Ezt követően ráveszik a kiszemeltet, hogy jelentkezzen be az online bankfiókjába, majd itt egy egyszerű HTML trükkel módosítják a bankszámlájukat és átírják az ott szereplő összeget. Ebből persze az áldozat semmit nem lát, hiszen a folyamat idejére általában egy "a számítógépe frissítést telepít, ne kapcsolja ki" feliratot jelenítenek meg a képernyőjén.

A bankszámla átszerkesztése után ismét láthatóvá teszik a felületet az áldozat számára majd közlik, hogy elgépelés történt és a 300 dollár helyett 3000-et utaltak, emiatt a hiba miatt pedig valószínűleg kirúgják őket, ha nem kapják vissza a különbözetet.

Ezt az idősebb, a számítógépekhez kevésbé értő emberek el is hiszik, pedig egy egyszerű oldalfrissítéssel a bankszámlán ismét az eredeti összeg jelenik meg. A csaló felajánlja, hogy elég 2500 dollárt visszautalni. Ilyenkor gyakran szomorú történeteket is kitalálnak, amivel az áldozat érzelmeire próbálnak meg hatni.

A csalók által használt forgatóköny angol nyelvű részlete Forrás: Origo

Ezen a ponton arra kérik az áldozatot (amennyiben bedől az eddigieknek), hogy menjen el a legközelebbi üzletbe és vegyen 2500 dollár értékben ajándékkártyákat, lehet az eBay, Target, Amazon, de akár XBox is. Általában az 500 dolláros ajándékkártyákat részesítik előnyben, ezért is ajánlják fel nagylelkűen, hogy 2700 dollár helyett elég 2500-at visszatéríteni. Miután az áldozat megvette a kártyákat azoknak a kódját elküldi a bűnözőknek és jó esetben ezzel vége a történetnek.

Rossz esetben más fontos információkat is megszerezhetnek az áldozat gépéről, többek között banki adatokat, jelszavakat, e-mail címeket.

Egy másik esetben egy kiberbiztonsági cégtől érkezik a telefonhívás, akik arra hivatkoznak, hogy a számítógép védelmével gondok vannak és mivel övék a vírusirtó program, ezért pénzt utalnak, hogy ellentételezzék a hibát. Ehhez kapcsolódóan gyakran egy kamutesztet is lefuttatnak, amely segítségével rengeteg veszélyes vírust találnak a gépen, így veszik rá az áldozatot, hogy ajándékkártyákat vegyen.

Persze ez a trükk is több sebből vérzik. Egyfelől egy, a hitelességére valamit is adó nagyvállalat sohasem kérne hozzáférést a felhasználó gépéhez, másfelől nem kérné, hogy az alkalmazott szeme láttára jelentkezzen be bankfiókjába, és sohasem fogadnának el ajándékkártyákat kompenzációként.