Ez a két valuta erősödött a legtöbbet az elmúlt tizenöt évben

2019.12.09. 18:30

Mind a vizsgált időhorizont öt éves periódusaiban, mind a teljes, elemzett 15 éves ciklus alatt, a thai bát és az izraeli sékel erősödött a legjobban az amerikai dollárral szemben - írja az Economist.

Az elmúlt másfél évtizedben a világgazdaságot fellendülés, infláció és defláció. és kereskedelmi feszültségek egyaránt jellemezték illetve jellemzik. Mégis volt két valuta, a thaiföldi bát és Izrael sékel, amely minden más pénznemnél jobban megerősödve került ki ebből az időszakból, és a világ vezető valutájához, amerikai dollárhoz képest, erősítettek árfolyamukon.

Mi magyarázza sikerüket?

Az elemzések szerint részben az infláció. Az árfolyamok részben visszatükrözik a relatív vásárlóerő paritást, azaz e megközelítésben, a két ország valutája közötti árfolyam megegyezik a két ország árszívonalának arányával. Ebből pedig az következik, hogy egy alacsony inflációs rátával rendelkező ország valutájának erősödnie kell azon országéhoz képest, ahol az árak gyors ütemben nőnek.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Izrael és Thaiföld pedig e kérdésben különösen jól teljesített. Az elmúlt 15 évben átlagosan 1,4 illetve 2,2 százalék volt az éves pénzromlás mértéke ezekben az országokban.

A másik tényező, ami erősen befolyásolja az árfolyamok alakulását, az az országok gazdaságának termelékenysége. A nagyobb termelékenység pedig gyorsabb gazdasági növekedéssel jár. Izraelben és Thaiföldön is így történt. A vizsgált időszakban Kína is sokat erősödött ugyan, de a jüan árfolyamát súlyosan érintette a kereskedelmi háború.

További körülmény lehet, hogy Izrael és Thaiföld is beleavatkozik a piaci folyamatokba, hogy korlátozza a nemzeti valutára időnként nehezedő nyomást. Izrael és Thaiföld sikeresen és rugalmasan lavírozott úgy, hogy valutáik ésszerű mértékben válhattak egyre értékesebbé, míg például Svájc 2015 januárjában feladta a fix 1,20-as rögzítési arányt a dollárhoz viszonyítva, aminek következtében a frank árfolyama elszabadult, felborítva sok más piaci folyamatot.