Megszületetett a döntés a világ vezető olajkitermelői között, aminek eredményeként az OPEC és szövetségesei további napi 500 000 hordóval csökkentik az olajkitermeléseiket 2020 márciusáig.

Fontos döntés született pénteken az olajpiac jövőjéről, miután az OPEC és szövetségesei kétnapos tanácskozást tartottak Bécsben. A megállapodás eredményeként az úgynevezett OPEC+ kollektíva 2020 márciusáig napi 500 000 hordóval fokozza az eddigi kitermelés-csökkentését.

Az új egyezség következtében tehát a szervezet és külsős szövetségesei (beleértve Oroszországot) összesen napi 1,7 millió hordóval fogja vissza a kibocsátását. A következő felülvizsgálat tavasszal lesz, amikor március 5-6-án újra összeülnek a felek – írja a CNBC.

Újabb kitermelés-csökkentésről döntött az OPECForrás: AFP/Ryad Kramdi

Nem meglepő, hogy az olajár ralizni kezdett a döntés bejelentése után. A nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTI olaj hordónkénti árfolyama egyaránt 2 százalék körül emelkedett péntek délután. Közép-európai idő szerint hétfő délelőtt jött némi negatív korrekció, és mindkét nyersanyagtípus 0,5 százalék körüli mínuszban állt. Ezzel együtt az idei év eddig nem alakult túl erősen az olaj számára. A Brent idén nagyjából 15 százalékot esett az áprilisi csúcsához képest, míg ugyanebben az időszakban a WTI hozzávetőleg 12 százalékot gyengült.

A mostani OPEC-döntés kapcsán a szaúdi energiaminiszter, Abdulaziz bin Salman herceg elmondta, az országára eső kvóta 167 000 hordós csökkentés lenne, de hozzátette, Szaúd-Arábia várhatóan önkéntesen még 400 000 hordóval vágja vissza a kibocsátását. Ennek eredményeként a szövetség el tudná érni a napi 2,1 millió hordós napi kitermelés-csökkentést.

További érdekesség volt a tanácskozáson, hogy az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi túltermelő országok (Irak és Nigéria) is csatlakozzanak a mostani megállapodáshoz.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Az orosz energiaminiszter emellett jelezte, országa számára a kvóta napi 300 000 hordós csökkentés lenne 2020 márciusáig, de ez nem tartalmazza a gázkondenzátumokat.

A szövetség korábban azt követően kezdett kitermelés-csökkentésbe, hogy 2014 közepén az olajár összeomlott. A szervezet legnagyobb problémája viszont az, hogy az USA nem része a megállapodásnak, aminek következtében az amerikai palaolaj-kínálat exponenciálisan bővül.

Az Egyesült Államok pedig mára a világ legnagyobb olajkitermelőjévé nőtte ki magát, napi 12,3 millió hordós kibocsátással – szemben a tavaly mért 11 millióval. Ezzel együtt viszont már vannak arra vonatkozó jelek, hogy az amerikai kitermelés-növekedés lassul, ráadásul a világgazdaság általános gyengélkedése, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború megint azzal fenyeget, hogy felborítja az egyensúlyt az olajpiacon.