Ez a két téma uralja majd a 2020-as évet

Szélenergia, szélturbina
(181022) -- URUMQI, Oct. 22, 2018 (Xinhua) -- A vehicle runs across a wind power plant in Urumqi, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, Sept. 18, 2018. Xinjiang has seen a surge in the electricity generation from clean energy. According to State Grid Xinjiang Electric Power Co., Ltd., wind and solar power generated 27.81 billion and 9.07 billion kilowatt hours (kwh) of electricity, respectively, in the first nine months of 2018 in the region. With abundant wind and solar resources, Xinjiang is a pioneer in using new energy in China, with installed new-energy capacity having exceeded 27 million kilowatts so far. (Xinhua/Zhao Ge)(mcg)
Vágólapra másolva!
A Saxo Bank szerint mindössze két alapvető téma fogja majd meghatározni a 2020-as évet. Az egyik az egyenlőtlenség, a másik pedig a klímaváltozás. Ennek pedig gazdasági hatásai is lesznek.
Vágólapra másolva!

Belenézett a jósgömbjébe a Saxo Bank, és az elemzői arra jutottak, a 2020-as meghatározó témák listája leszűkíthető két alapvető területre. Ez az egyenlőtlenség és a klímaváltozás – mondta a CNBC-nek Steen Jakobsen, a pénzintézet szakértője.

Ráadásul a banknál úgy látják, ezek a témák drámaian alakítják majd át azt, ahogy jelenleg a világról gondolkodunk.

Mindazonáltal az is valószínű, hogy rendkívül nehéz lesz ezekben a kérdésekben országokon átívelő konszenzust kialakítani. Jakobsen szerint tehát a dolgok várhatóan még rosszabbak lesznek, mielőtt jobbra fordulnának.

Az egyenlőtlenség lehet a jövő év egyik legfontosabb témája Forrás: Getty Images / China Photos

A szakember kiemelte, az egyenlőtlenségek napjainkban elsősorban a laza monetáris politikákból adódnak a világban. A jegybankok ugyanis egyfajta diszkriminációt működtetnek a politikájuk során.

Amikor ugyanis az alacsony kamatok mellett a bankoknak több tőkét kell kötelezően elkülöníteniük tartalékként a szabályozói előírások miatt,

akkor az átlagos gazdasági szereplőknek egyre nehezebb hozzáférniük hitelpiachoz.

Jakobsen hangsúlyozta, a monetáris politikák ma már sok helyen annyira lazák, hogy konkrétan nehezebb helyzetbe hozzák például az időseket vagy a fiatalokat – akik nem rendelkeznek elég nagy tőkével. Ráadásul ma már ott tartunk, hogy ez a diszkriminációs hatás össztársadalmi gondokat is okozhat egyes országokban, vagyis a hitelező bankrendszer egyenesen a monetáris politika „támadása alatt" áll – tette hozzá.

Az egyes szektoroknak együtt kellene működniük az energiapiacon Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Ezzel párhuzamosan a klímaváltozás kérdése egyre komolyabb kihívások elé állítja a befektetőket is. Jakobsen szerint az olaj- és gázvállalatok továbbra is fontos szerepet töltenek majd be a befektetői portfóliókban, különösen hogy ezek ma nagyjából 20 százalékos kedvezményekkel forognak a megújuló energiában utazó cégekhez képest.

A megújuló energiával foglalkozó társaságok legnagyobb gondja pedig a feltőkésítettség.

A szakember figyelmeztetett, ezek a cégek napról napra brutális ütemben égetik el a likvid készpénzállományaikat. Ezzel szemben az olaj- és gázvállalatok nemcsak komoly szabad tőkével rendelkeznek, de jól tudják, hogyan kell menedzselni a hosszú távú projekteket és az infrastruktúrát. Következésképpen Jakobsen úgy látja, a két szektor szereplőinek együtt kellene dolgozniuk egy energiapiaci átálláson a hatékonyság és a hitelesség érdekében.