Ez a két téma uralja majd a 2020-as évet

2019.12.09. 21:02

A Saxo Bank szerint mindössze két alapvető téma fogja majd meghatározni a 2020-as évet. Az egyik az egyenlőtlenség, a másik pedig a klímaváltozás. Ennek pedig gazdasági hatásai is lesznek.

Belenézett a jósgömbjébe a Saxo Bank, és az elemzői arra jutottak, a 2020-as meghatározó témák listája leszűkíthető két alapvető területre. Ez az egyenlőtlenség és a klímaváltozás – mondta a CNBC-nek Steen Jakobsen, a pénzintézet szakértője.

Ráadásul a banknál úgy látják, ezek a témák drámaian alakítják majd át azt, ahogy jelenleg a világról gondolkodunk. Mindazonáltal az is valószínű, hogy rendkívül nehéz lesz ezekben a kérdésekben országokon átívelő konszenzust kialakítani. Jakobsen szerint tehát a dolgok várhatóan még rosszabbak lesznek, mielőtt jobbra fordulnának.

Az egyenlőtlenség lehet a jövő év egyik legfontosabb témájaForrás: Getty Images / China Photos

A szakember kiemelte, az egyenlőtlenségek napjainkban elsősorban a laza monetáris politikákból adódnak a világban. A jegybankok ugyanis egyfajta diszkriminációt működtetnek a politikájuk során.

Amikor ugyanis az alacsony kamatok mellett a bankoknak több tőkét kell kötelezően elkülöníteniük tartalékként a szabályozói előírások miatt, akkor az átlagos gazdasági szereplőknek egyre nehezebb hozzáférniük hitelpiachoz.

Jakobsen hangsúlyozta, a monetáris politikák ma már sok helyen annyira lazák, hogy konkrétan nehezebb helyzetbe hozzák például az időseket vagy a fiatalokat – akik nem rendelkeznek elég nagy tőkével. Ráadásul ma már ott tartunk, hogy ez a diszkriminációs hatás össztársadalmi gondokat is okozhat egyes országokban, vagyis a hitelező bankrendszer egyenesen a monetáris politika „támadása alatt" áll – tette hozzá.

Az egyes szektoroknak együtt kellene működniük az energiapiaconForrás: AFP/Guillaume Souvant

Ezzel párhuzamosan a klímaváltozás kérdése egyre komolyabb kihívások elé állítja a befektetőket is. Jakobsen szerint az olaj- és gázvállalatok továbbra is fontos szerepet töltenek majd be a befektetői portfóliókban, különösen hogy ezek ma nagyjából 20 százalékos kedvezményekkel forognak a megújuló energiában utazó cégekhez képest.

A megújuló energiával foglalkozó társaságok legnagyobb gondja pedig a feltőkésítettség. A szakember figyelmeztetett, ezek a cégek napról napra brutális ütemben égetik el a likvid készpénzállományaikat. Ezzel szemben az olaj- és gázvállalatok nemcsak komoly szabad tőkével rendelkeznek, de jól tudják, hogyan kell menedzselni a hosszú távú projekteket és az infrastruktúrát. Következésképpen Jakobsen úgy látja, a két szektor szereplőinek együtt kellene dolgozniuk egy energiapiaci átálláson a hatékonyság és a hitelesség érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK