Az amerikai Morgan Stanley 1.500 dolgozójától válik meg, elsősorban a világgazdasági bizonytalanságok miatt. Az elbocsátások a technológiai és a műveleti részlegeket érintik.

Jelenleg mintegy 60 ezren dolgoznak az amerikai multinacionális pénzintézetnél, az elbocsátásokkal 2 százalékkal csökken a munkavállalók száma, és körülbelül 150-200 millió dollárt takarítanak meg –állítja egy bennfentes.

IllusztrációForrás: AFP/Mario Tama

A Wall Street-i vállalatok nagy nyomás alatt állnak az alacsony kamatlábak, a lassú gazdasági növekedés és a pénzügyi piacok ingadozása miatt, továbbá a mesterséges intelligencia és egyéb technológiai vívmányok miatt, amik átalakítják a hagyományos banki szolgáltatásokat.

A Morgan Stanley kompenzációs költségei a harmadik negyedévben magasabbak voltak, miközben a bevétel növekedése lelassult.

Továbbra is komolyan ellenőrizzük kiadásainkat" – mondta James Gorman vezérigazgató.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Számos európai bank szintén elbocsátásokat tervez, hogy kontrollálja kiadásait: a német Deutsche Bank júliusban jelentette be, hogy globális hitelezői részlegét 18 ezer munkavállalóval csökkenti.

Az IHS Market szerint a mesterségesek intelligencia bevezetése 2030-ig 1,3 millió amerikai és félmillió brit banki alkalmazottat fog érinteni. A bank szektorban foglalkoztatottak száma mintegy 200 ezer fővel csökkenhet a következő évtizedben, mivel a bankok évente 150 milliárd dollárt költenek technológiai fejlesztésekre, többet, mint bármelyik egyéb iparágban – nyilatkozta Mike Mayo, a Wells Fargo banki elemzője.