Tizenötmillió bankkártya adatait szivárogtatták ki Iránban a múlt hónapban lezajlott kormányellenes tüntetéseket követően. Az eset nyomán tovább fokozódik az országban tapasztalható politikai feszültség.

Nem elég, hogy a múlt hónapban kitört zavargások során több száz bankfiókot felgyújtottak az országban, most egy, a "színfalak mögött" zajló támadással is szembesülniük kell a helyi pénzintézeteknek: ismeretlen hekkerek 15 millió ügyfél adatait hozták nyilvánosságra a közösségi médiában, ami a lakosság egyötödét érinti. Ez az ország történetében a bankok biztonsági rendszerének eddigi legsúlyosabb megsértése - emeli ki a New York Times cikke.

Kormányellenes iráni tüntetők PárizsbanForrás: AFP/Christophe Simon

A hekkertámadás, amely a három legnagyobb iráni bank ügyfeleit érte, újabb csapást jelent az ország gazdaságára, amelyet már jó ideje sújtanak az amerikai szankciók, és tovább szítja a lakosság kormánnyal szembeni ellenséges hangulatát a tüntetések kegyetlen leverése miatt. Az iráni információs és telekommunikációs miniszter a történetekkel kapcsolatban azt közölte, hogy a szivárogtatás mögött a bankok egy bosszúszomjas korábbi szerződéses partnere áll, akinek volt hozzáférése az adatokhoz. Egyúttal cáfolta, hogy a bankok rendszerét feltörték volna, és így szerezték meg az ügyféladatokat.

Külső kiberbiztonsági szakértők szerint viszont valamely kormányzati szerv állhat az eset mögött, amelynek célja, hogy tovább növelje az országban uralkodó politikai bizonytalanságot.