Egyre több vállalatnál tesztelik a rövidített munkahetet, mivel számos statisztika támasztja alá, hogy a munkavállalók kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, a termelékenység és eredményesség pedig ugrásszerűen megnő ezeknél a cégeknél – összegzi a CNBC.

A Microsoft Japán augusztusban a négy napos munkahetet tesztelte, és a megfigyelések szerint a termelékenység 40 százalékkal ugrott meg, és nem ez az egyetlen vállalat, ami a rövidített munkahetet vezette be.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Stephan Aarstol, a Tower Paddle Boards alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy 2015 júniusában vezették be az induló kaliforniai vállalkozásnál az ötórás munkanapot, ugyanakkor ez példátlan kihívást jelentett a tehetségek toborzása és megtartása szempontjából. A cég olyan munkavállalókat akart bevonzani, akik másoknál akár háromszor gyorsabban dolgoznak.

Két típusú embert vonzottunk: akiket akartunk, és akik rendkívül lazán fogták fel ezt, ezért gyorsan meg kellett őket különböztetnünk a jelentkezők között" – nyilatkozta Aarstol, hozzátéve, hogy sok munkavállaló a magasabb fizetés és rövidebb munkaidő ellenére elhagyta a céget.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Végül 2017-ben módosítottak a munkaidőn, és a cég a nyár folyamán négy hónapok keresztül tette lehetővé az öt órás munkanapot, és ennek köszönhetően több munkavállaló nem hagyta el a vállalatot.

Úgy gondolom, hogy a rövidebb munkanap 20 év múlva már általános lesz, ahogy fejlődik a társadalom" – tette hozzá Aarstol, hozzátéve, hogy a munkahelyek drasztikus változásokon mennek keresztül az automatizálás és a technológiai fejlődés következtében.