A Goldman Sachs elemzői szerint elég jó befektetési lehetőségnek számít majd jövőre az indonéz rúpia a devizapiacon. A viszonylag stabil makrogazdasági környezet mellett ugyanis igen erős hozamokkal bírnak az indonéz eszközök.

A jövő év egyik legizgalmasabb befektetési eszköze lehet az indonéz rúpia – mondják a Goldman Sachs elemzői. A kulcs pedig a stabilitás. A bank devizapiaci elemzője, Zach Pandl ugyanis úgy látja, a mostani világgazdasági környezetben Indonézia makrogazdasági stabilitása igen kedvező lehetőséget biztosít a befektetőknek.

Az országban ugyanis nem csupán a gazdasági növekedés szilárd, de a jó kormányzás mellett a központi bank is olyan politikát folytat, melynek célja, hogy megőrizze az ország fizetőeszközének relatív stabilitását – tette hozzá a CNBC-nek Pandl. Ezt támasztja alá, hogy a Bank Indonesia egyik kiemelt célja, hogy megvédje a rúpiát az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásaitól.

Az indonéz rúpia lehet 2020-ban a devizapiac egyik sztárjaForrás: EyePress News

A rúpia egyébként idén eddig több mint 2,5 százalékot emelkedett, és ázsiai idő szerint szerdán 14,010-es dolláronkénti árfolyamon forgott.

Pandl kiemelte, a globális környezet is egy kicsit jobban fest, mint korábban, köszönhetően elsősorban annak, hogy az USA és Kína közti konfliktus jó irányba halad. Ez pedig arra ösztönzi a Goldman elemzőit, hogy az eddigieknél némileg nagyobb kockázatokat is vállaljanak a feltörekvő devizapiacokon.

Ráadásul az indonéz rúpia nincs is olyan távol a korábban meghatározott biztonsági tartománytól. Emellett pedig igen kedvező hozamokat produkál a fizetőeszköz – tette hozzá a szakember. A stratéga kiemelte, a mostani elemzésük még nem is foglalja magában Indonézia hitelminősítésének esetleges javulását – egy ilyen lehetőség még vonzóbbá tenné az eszközt.