Azonnal 10 százalékot ugrott a szaúdi olajóriás részvénye, ahogy szerdán megkezdődött a kereskedés a Saudi Aramco részvényéivel a hazai tőzsdén. Ezzel a világ legértékesebb vállalata a kereskedés első percében hozta a napi limitet.

Ahogy szerdán megkezdődött a várva várt kereskedés a Saudi Aramco részvényeivel, a vállalat árfolyama azonnal 32 riálról (8,53 dollár) 35,2 riálra ugrott, elérve a meghatározott 10 százalékos napi limitet – írja a Reuters.

A várva várt üzlet

A világ legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) december 4-én zárult le, a nyilvános kereskedés pedig most indult el a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon. Szokatlan azonban, hogy az állami vállalatnak csupán igen kis részét, mindössze 1,5 százalékát dobták nyílt piacra, de az összesen 3 milliárd darab papírból így is 25,6 milliárd dollárnyi bevétel folyt be a szaúdi állami vagyonalapba.

Ezzel az Aramco a történelem eddigi legnagyobb IPO-ját hajtotta végre, megdöntve az Alibaba 2014-ben beállított 25 milliárdos rekordját.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosaForrás: Getty Images

Az Aramco egyébként 15 százalékos súllyal került be a rijádi tőzsdeindexbe, és a mostani üzlettel a szaúdi tőzsde a világ kilencedik legnagyobb börzéje lett.

A befektetői lelkesedés pedig nem is meglepő, tekintve, hogy a Saudi Aramco a világ legnyereségesebb vállalata. Az idei harmadik negyedévben a cég 21,1 milliárd dolláros profitot ért el – összevetésképpen, az amerikai Exxon Mobil alig több mint 3 milliárd dollárnyi nyereséget realizált.

Ráadásul az Aramco vezetése azt ígérte, 2024-ig évente legalább 75 milliárd dollárt fordít osztalékfizetésre, ami nemzetközi összevetésben is kimagasló. Az elemzők azonban korábban hangsúlyozták, a rendkívül felfokozott várakozások akár kockázatot is jelenthetnek a társaság számára, amennyiben az olajár csökken.

A guru szerint érdemes vásárolni

Mindeközben a legendás befektető, Mohamed El-Erian azt mondta a CNBC-nek adott interjújában, hogy minden további nélkül bevásárolna az Aramco részvényeiből, ha azokat jegyeznék a nemzetközi piacon.

Az év egyik legizgalmasabb üzletét hajtotta végre a Saudi AramcoForrás: AFP/Ian Timberlake

A szakember hozzátette, bár a közel-keleti térség igen sok befektetési kockázatot rejt magában, El-Erian mégis úgy látja, a „külvilág" a valóságosnál sokkal kockázatosabbnak ítéli a térséget.

El-Erian ráadásul azt mondta, nem számít, milyen áron forog a papír, szívesen bevásárolna. A teljes képhez tartozik, hogy a guru 2018-ban az Aramco informális tanácsadója volt.

Az Aramco egyébként az előzetesen meghatározott tartomány csúcsán, 32 dolláron, árazta be a kezdeti kibocsátását, azonban még így is „csupán" 1700 milliárd dolláros piaci értéket ért el. Ezzel végül nem jött össze a korábban várt 2000 milliárdos álomérték.