Lecsaptak a befektetők az olajóriás részvényére

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
Azonnal 10 százalékot ugrott a szaúdi olajóriás részvénye, ahogy szerdán megkezdődött a kereskedés a Saudi Aramco részvényéivel a hazai tőzsdén. Ezzel a világ legértékesebb vállalata a kereskedés első percében hozta a napi limitet.
Vágólapra másolva!

Ahogy szerdán megkezdődött a várva várt kereskedés a Saudi Aramco részvényeivel, a vállalat árfolyama azonnal 32 riálról (8,53 dollár) 35,2 riálra ugrott, elérve a meghatározott 10 százalékos napi limitet – írja a Reuters.

A várva várt üzlet

A világ legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) december 4-én zárult le, a nyilvános kereskedés pedig most indult el a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon.

Szokatlan azonban, hogy az állami vállalatnak csupán igen kis részét, mindössze 1,5 százalékát dobták nyílt piacra,

de az összesen 3 milliárd darab papírból így is 25,6 milliárd dollárnyi bevétel folyt be a szaúdi állami vagyonalapba.

Ezzel az Aramco a történelem eddigi legnagyobb IPO-ját hajtotta végre, megdöntve az Alibaba 2014-ben beállított 25 milliárdos rekordját.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Az Aramco egyébként 15 százalékos súllyal került be a rijádi tőzsdeindexbe, és a mostani üzlettel a szaúdi tőzsde a világ kilencedik legnagyobb börzéje lett.

A befektetői lelkesedés pedig nem is meglepő, tekintve, hogy a Saudi Aramco a világ legnyereségesebb vállalata.

Az idei harmadik negyedévben a cég 21,1 milliárd dolláros profitot ért el – összevetésképpen, az amerikai Exxon Mobil alig több mint 3 milliárd dollárnyi nyereséget realizált.

Ráadásul az Aramco vezetése azt ígérte, 2024-ig évente legalább 75 milliárd dollárt fordít osztalékfizetésre, ami nemzetközi összevetésben is kimagasló. Az elemzők azonban korábban hangsúlyozták, a rendkívül felfokozott várakozások akár kockázatot is jelenthetnek a társaság számára, amennyiben az olajár csökken.

A guru szerint érdemes vásárolni

Mindeközben a legendás befektető, Mohamed El-Erian azt mondta a CNBC-nek adott interjújában, hogy minden további nélkül bevásárolna az Aramco részvényeiből, ha azokat jegyeznék a nemzetközi piacon.

Az év egyik legizgalmasabb üzletét hajtotta végre a Saudi Aramco Forrás: AFP/Ian Timberlake

A szakember hozzátette,

bár a közel-keleti térség igen sok befektetési kockázatot rejt magában, El-Erian mégis úgy látja, a „külvilág" a valóságosnál sokkal kockázatosabbnak ítéli a térséget.

El-Erian ráadásul azt mondta, nem számít, milyen áron forog a papír, szívesen bevásárolna. A teljes képhez tartozik, hogy a guru 2018-ban az Aramco informális tanácsadója volt.

Az Aramco egyébként az előzetesen meghatározott tartomány csúcsán, 32 dolláron, árazta be a kezdeti kibocsátását, azonban még így is „csupán" 1700 milliárd dolláros piaci értéket ért el. Ezzel végül nem jött össze a korábban várt 2000 milliárdos álomérték.