Ezek voltak a legkeresettebb szavak a Google-ön idén és az utóbbi években

samsung tablet táblagép google chrome
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Google nemrég hozta nyilvánosságra a 2019-es keresési trendeket, amelyek egyedi betekintést engednek abba, mi érdekelte leginkább a világot és Magyarországot idén. A listák megmutatják, milyen témák és események ragadták meg az internetezők figyelmét. A V4NA összeállításából pedig az is kiderül, hogy az elmúlt négy évben melyek voltak a legkeresettebb szavak a V4 országok között és globálisan.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt, 2015-ben a párizsi terrortámadások és a Charlie Hebdo ellen elkövetett merénylet is gyakran felbukkant a keresések között. A

2015 novemberében történt terrorsorozatot követően Párizsra többen kerestek rá a Google-ben, mint a cég történetében eddig bármikor, összesen 897 millióan, írja a V4NA.

Azonban még így is csak az ötödik helyen zárta a Párizs szó az évet, hiszen a legkeresettebb szó, vagyis inkább név, Lamar Odom, korábbi NBA sztár volt. A második helyen a Charlie Hebdo végzett, a harmadik az internetes videójáték, az agar.io lett, a negyedik helyre pedig a Jurrasic World került.
Magyarországon 2015-ben az Éden Hotel volt a legkeresettebb a Google szerint, amely egy igen népszerű reality show volt. A második helyen a Pixwords megoldások végzett, ezt pedig a Való Világ 7 tévés reality műsor, az ötös lottó és A szürke ötven árnyalata követte.

Éden Hotel Forrás: TV2

A 2016-os év globális keresési eredményeiben az amerikai választások zártak az első helyen, de az olimpia szó sem maradt le sokkal. Ezeket a brexit, valamint az orlandói lövöldözés követte, az ötödik helyre pedig a Zika vírus került.

Magyarországon ebben az évben az Európa Bajnokságra kijutó férfi labdarúgó válogatott miatt az EB 2016 lett a legkeresettebb, ezen is jól látszik, hogy a teljes ország futball-lázban égett olyannyira, hogy még a Rió 2016-ot is sikerült megelőznie a labdarúgásnak. A harmadik helyre az év talán legnagyobb őrülete a Pokémon Go jött fel, majd az X-faktor és az iPhone 7 zárta az ötös listát.

A következő év globális kereséseit az iPhone uralta, hiszen az iPhone 8 a második legkeresettebb szó volt, az iPhone X pedig a harmadik helyre ugrott. 2017-ben azonban az Irma hurrikán foglalkoztatta a legtöbb embert, míg Matt Laurer és Meghan Markle végzett a lista negyedik és ötödik helyén. Magyarországon 2017-ben is bekerült sportesemény a legkeresettebb szavak közé, méghozzá a budapesti Fina vizes világbajnokság a harmadik helyen, de a legtöbben a Black Friday-re voltak kíváncsiak, míg a második az Eurovision lett. A listát a szmogriadó és a gyerekek akkori kedvence, a fidget spinner zárta.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Tavaly a zeneipar gyászolt, ez pedig meglátszott a globális keresési eredményeken is. A világ egyik legtehetségesebb Dj-je, Avicii mellett a népszerű előadó Mac Miller is meghalt, valamint elhunyt Stan Lee is, a Marvel képregények atyja. A 2018-as keresések első helyén a világbajnokság zárt, az ötödik pedig a Black Panther című film lett.

Magyarországon a politika éve volt 2018, nem is meglepő, hogy a választások szó volt a legkeresettebb abban az évben.

A második helyen a labdarúgó világbajnokság végzett, a harmadik Avicii lett és a Való Világ, valamint a Black Friday is másodjára kapaszkodtak az első öt hely közé négy év alatt.

A Google idei kimutatásában a legtöbbet az önkormányzati választásokra, Andy Vajnára és a Notre-Dame-i tűzesetre kerestek. A sorozatok közül az HBO remekműve a Csernobil volt a legnépszerűbb a Google trendek alapján, a sportesemények között pedig a női kézilabda-világbajnokságot ütötték be a legtöbben a keresőbe.

A legkeresettebb szavak Magyarországon 2019-ben kategóriák szerint Forrás: Origo