Nem nyúlt a Fed az irányadó dollárkamathoz

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdai ülésén az október 30. óta érvényes 1,50-1,75 százalékon tartotta az irányadó dollárkamatsávot.

A Fed döntése megfelelt a piaci várakozásoknak.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. Forrás: AFP/Saul Loeb

A Fed döntéshozói a május 1-jei ülés óta először hoztak egyhangú döntést.

Ez volt a Fed idei utolsó kamatdöntése. A Fed az idén három ütemben csökkentette a kamatsávot, 2,25-2,50 százalékról a jelenlegi szintre.

A Fed arra célzott rövid közleményében, hogy nem számol jövőre kamatváltoztatással. Elemzők szerint azonban számos kihívás, mint például az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség, a globális gazdasági növekedés lassulása vagy a Brexit és annak következményei legalább egyszeri kamatcsökkentésre kényszerítik majd a Fedet.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Fed gazdasági előrejelzést is közzétett

a kamatdöntés ismertetésével egy időben, amelyben mérsékelt gazdasági növekedést és alacsony munkanélküliséget prognosztizál jövőre.

A Fed várakozása szerint 2020-ban 2 százalékkal, 2021-ben 1,9 százalékkal nő az amerikai hazai össztermék (GDP). A munkanélküliségi ráta jövőre 3,5 százalék, 2021-ben 3,6 százalék lesz előrejelzéseik szerint. A jövő évi fogyasztói áremelkedést 1,9 százalékra várják.