Októberben már a tizenkettedik egymást követő hónapban csökkent éves bázison az euróövezet ipari termelése az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat friss jelentése alapján. Az Európai Unióban éves bázison októberben a magyarországi ipari termelés nőtt a legnagyobb mértékben.

Az előző évihez képest 

az euróövezetben 2,2 százalékkal csökkent októberben az ipari termelés, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékkal volt alacsonyabb az Eurostat jelentése szerint. Szeptemberben az euróövezetben 1,8 százalék, az EU-ban 1,2 százalék volt az ipari termelés éves csökkenése. A piac a tényleges 2,2 százaléknál nagyobb, 2,3 százalékos visszaesést várt az euróövezeti ipari termelésben októberre.
Az egy évvel korábbihoz képest a németországi ipari termelés csökkent októberben a legnagyobb mértékben, 6,3 százalékkal. Észtországban, Romániában és Szlovákiában pedig 3,9 százalék volt az ipari termelés éves visszaesése.
A legnagyobb éves növekedést a magyarországi ipari termelés érte el októberben, az Eurostat adatai szerint 6,5 százalékosat.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárának szerelősoraForrás: MTI/Ujvári Sándor

Írországban 5,9, Lengyelországban pedig 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben az egy évvel korábbihoz képest. Októberben szezonális kiigazítással 0,5 százalékkal csökkent a szeptemberihez képest az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában és 0,4 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Szeptemberben az euróövezetben 0,1 százalékkal esett vissza havi bázison az ipari termelés, az EU-ban pedig 0,1 százalékkal növekedett.
Az előző havihoz képest az ipari termelés legnagyobb mértékben Dániában és Görögországban lett alacsonyabb októberben, 2,6 százalékkal. Lettországban és Litvániában 2,3 százalék volt a havi visszaesés.
A legnagyobb növekedést Portugáliában regisztrálták az előző havihoz képest, 3,1 százalékosat. Szlovéniában 2,0 százalékkal nőtt októberben az ipari termelés az előző havihoz képest, Lengyelországban pedig 1,1 százalékkal.

Fontosak lehetnek a következő hónapok

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az Eurostat, illetve a KSH által ma második becslésként publikált adatai alapján kiemeli, hogy jól teljesít az ipar, de az ágazat teljes rendelésállománya és az új megrendelések alakulása alapján lassulás jöhet a következő hónapokban.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzőjeForrás: YouTube/GazdaságTV

A mostani helyzet alapján a legvalószínűbb, hogy a jelenlegi 6 százalékos növekedés 4 százalék körüli szintre lassul. Ugyanakkor a friss adatok szerint a globális és az európai gazdaságban látható lassulás nem mélyül, ez pedig a külföldről érkező megrendeléseken keresztül lendületet adhat az iparnak - vélekedik a szakember. Ha lesz egy felfutás a megrendeléseknél, akkor a magyar ipar megtarthatja az 5-6 százalékos növekedést – teszi hozzá Németh Dávid.

Várakozásai szerint az idén az év egészében 6 százalék körüli növekedést érhet el az ipar, jövőre pedig a mostani kilátások alapján 4-5 százalékos dinamika várható, de utóbbi a külső környezettől függően változhat.