A brit kocsmakultúra hanyatlása vélhetően ezzel még nem ért véget, de némi bizakodásra adhat okot, hogy egy évtized után, újra nő a pubok száma az angoloknál.

Ahogy arról az Origo beszámolt, ugyan a brit pub-ok piacán néha köttetnek egészen nagy volumenű üzletek is - gazdát cserél több ezer vendéglátóegység -, de a szektor egésze a válság jeleit mutatja. Az Origo több alkalommal is cikkezett arról, hogy drámai mértéket öltött az angol kocsmák bezárása. Ennek nagyon is kézzelfogható gazdasági okai vannak, a kocsmák bezárása ugyanis egyrészt tünete a fogyasztói szokások megváltozásának, másrészt a bezárások üres üzlethelyiségeket és adott esetben munkanélküli dolgozókat hagynak maguk után. Ám főként a vidéki közösségek szempontjából, nagy jelentősége van a kulturális és társadalmi vonatkozásoknak is, hiszen a kocsmák a közösségi élet terei egyben.

IllusztrációForrás: hemis.fr/MATTES René / hemis.fr/Mattes René

A Guardian most közölt beszámolója szerint a Nemzeti Statisztikai hivatal adatai alapján, az Egyesült Királyság kocsmáinak száma 2019 március végén 39.135 volt, 320-szal több mint korábban.

Egyúttal ez első számbeni növekedés 2010 óta.

Ennél többet közölt 2018 végére a brit kocsmaszövetség. A szervezet adatai szerinti 47.600 egység működött országszerte, ami csökkenés a korábbi 48.350-hez képest (a két közlésből fakadó eltérésnek az oka az eltérő módszertan, amelynek akkor van jelentősége, hogy ha egy vállalkozás több, különböző lokációkon található egységekkel van jelen a piacon).

A statisztikai hivatali adatok viszont azt mutatják, éles váltás zajlott le az elmúlt évtized bezuhanásához, amikor is évente átlagosan 732 egységet zártak be. A váltás részben valószínűleg annak is köszönhető, hogy egyes kormányzati intézkedések nyomán a kocsmák üzemeltetői kedvezőbben adóznak mint korábban. A bezárási hullám egyik kiváltó oka egyébként épp az adószabályok szigorítása volt, valamint az élőmunkát jelentő terhek növekedése, amit sok üzemeltető nem tudott kigazdálkodni.

Bár trendfordulóról még talán korai lenne beszélni, a Wetherspoon nevű vállalat bejelentette, hogy a következő négy évben 200 millió fontot (ez közel 80 milliárd forint) fektetnek új pub-ok nyitásába, amivel 10 ezer új munkahelyet teremtenek.

A Wetherspoon az egyik legnagyobb franchise a piacon, 875 pub-bal. Terveik szerint forgalmas helyeken, az ételkínálatra is odafigyelve nyitnak egységeket, elsősorban vidéken, ahol a kocsmák bezárási hulláma sokkal érzékenyebben érinti a helyi lakosságot.

Tavaly év végére egyébként Walesben 25-tel csökkent a kocsmák száma, Skóciában öt egységgel, míg Észak-Írországban és Angliában egyaránt nagyjából 350 új egységet nyitottak, ráadásul nagyobb alapterületűeket.