A piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa ülésén változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig a tanács nem tapasztalja, hogy az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások határozottan megközelítik a 2 százalékhoz megfelelően közeli, de az alatti szintet, és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

IllusztrációForrás: AFP/Daniel Roland

November 1-jén a Kormányzótanács eszközvásárlási programjában (APP) 20 milliárd eurós havi ütemben újraindultak a nettó vásárlások. A Kormányzótanács várakozása szerint ezek addig lesznek folyamatban, amíg szükséges ahhoz, hogy megerősödjön az irányadó kamatok alkalmazkodó hatása, és röviddel azelőtt befejeződnek, hogy a tanács ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatait.

A Kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Változott a GDP-előrejelzés

Az Európai Központi Bank (EKB) az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését feljavította, a jövő évit ugyanakkor rontotta.

Christine Lagarde, az EKB vezetője csütörtökön azt mondta, hogy az euróövezet idei gazdasági növekedésére vonatkozó várakozást 1,2 százalékra javították fel az eddigi 1,1 százalékról.

A GDP jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzést ugyanakkor 1,2 százalékról 1,1 százalékra rontották.

Az EKB továbbra is 1,4 százalékos GDP-növekedést vár 2021-re és 2022-re.

Az EKB csütörtökön megerősítette 1,2 százalékos idei inflációs várakozását. A jövő évi inflációs becslését ugyanakkor 1,1 százalékról 1 százalékra, a 2021. évit pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra módosította. Az EKB 2022-re továbbra is 1,6 százalékos inflációval számol.