A második tőzsdei kereskedési napon megütötte a 2000 milliárd dolláros álomhatárt a Saudi Aramco olajóriás piaci értéke. A részvény ugyanis gyorsan 10 százalékot emelkedett a szaúdi tőzsdén, majd hirtelen vissza is korrigált.

A második kereskedési nap is izgalmasan alakul a Saudi Aramco számára, miután szerdán megkezdődött a kereskedés a részvénnyel a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon. Az állami olajgigász piaci értéke ugyanis rövid időre megütötte a 2000 milliárd dollárt, ami a korábban belengetett álomérték volt.

A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman a kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előtt úgy becsülte, a vállalat értéke eléri a 2000 milliárd dollárt, de végül az IPO ára csupán 1700 milliárdra árazta be a vállalatot – írja a CNBC.

Miután pedig szerdán gyorsan a 10 százalékos limittel emelkedett az Aramco részvénye, csütörtökön ismét megvolt a 10 százalékos emelkedés. A papír ugyanis felment 38,7 riálig, majd néhány perc alatt visszacsúszott 37 riálra.

Rövid időre megütötte az álomértéket a Saudi AramcoForrás: AFP/Ian Timberlake

Nemzetközi összevetésben azonban fontos látni, hogy itt már csillagászati számokról beszélünk. A 2 ezer milliárd dolláros piaci érték ugyanis nagyjából duplája a közvetlenül az Aramco mögött álló cégek értékeinek. Nem véletlen, hogy korábban számos elemző hitetlenkedett, amikor olyan becslések érkeztek, hogy a Saudi Aramco nagyjából kétszer olyan értékes lehet, mint a Microsoft vagy az Apple.Rijád egyébként szerdán történelmet írt, amikor piacra dobták az Aramco 1,5 százalékát, és megindult a kereskedés a részvénnyel. Ez volt ugyanis a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja, és a nap végén a társaság piaci értéke elérte az 1880 milliárd dollárt.

Noha a masszív piaci érték hatalmas győzelem lehet a szaúdi vezetés számára, némileg árnyalja a képet, hogy elmaradt az a nemzetközi érdeklődés, amire a királyság számított. Az Aramco tehát elsősorban a helyi befektetőkre számíthat, főleg miután lemondták a külföldi (londoni és New York-i) roadshow-kat.

A hosszú ideje tervezett IPO emellett egy széles körű terv része Szaúd-Arábiában. Az úgynevezett Vízió 2030 projekt ugyanis azt célozza meg, hogy az olajnagyhatalom egyre inkább leépítse gazdaságának olajexport-függőségét.