Új finanszírozási lehetőség indult a kis- és középvállalkozások számára

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
A kis-és középvállalkozások (kkv-k) olyan finanszírozási forrást vehetnek igénybe mostantól, mely hiánycikknek számít Magyarországon. Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója beszélt az Origónak a cég új KKVPRO üzletágáról.
Vágólapra másolva!

Manapság elég sokféle finanszírozási lehetőség közül választhatnak a kkv-k, például pályázatokból, hitelekből, lízingből, kockázati tőkéből is forráshoz juthatnak. Hol kell elhelyezni ezen a skálán a Hiventures új kkv-tőkefinanszírozási üzletágát?

Mindig azt hallani, hogy forrásbőség van a kkv-knál, és a vállalkozások fejlesztési céljaira igénybe vehető pályázatok, hitelek olcsón elérhetőek a piacon. Mi az új, KKVPRO elnevezésű, kockázati tőkebefektetési üzletágunkkal a kkv-k azon szegmensét próbáljuk megcélozni, amelyre a forrásbőség ellenére a bankok vagy a finanszírozó szervezetek, illetve a pályázatok célzottan nem biztosítanak elegendő tőkét. Gondolok itt elsősorban a vállalkozások tranzakciós/felvásárlási tevékenységének a támogatására. A pályázati források és a hitelek jellemzően a beruházások finanszírozását segítik, viszont nagyon kevés olyan pénzintézet van a hazai piacon,

amely kifejezetten a kkv-k felvásárlási, tranzakciós tevékenységét támogatja, például pénzügyi hozzájárulást ad egy belföldi vagy külföldi versenytárs megvásárlásához.

Különösen a kkv-szektor azon szegmensében vállalja a kockázatot kevés intézmény, amelyre mi koncentrálunk az új alapunkkal, tehát a pár száz milliós összegű felvásárlásoktól kezdve a maximum 10 milliárdos keretösszegig.

Az elmúlt években szerzett tapasztalataink alapján pedig a bankok ritkán és csak részben finanszíroznak hitelből ilyen típusú ügyleteket, mivel ezek jóval magasabb kockázatot rejtenek magukban. Fontos megemlíteni, hogy

mi alapvetően nem a hitelfinanszírozást szeretnénk kiváltani, hanem a kkv-k tőkebefektető partnere kívánunk lenni, amely a bankok hitelbírálatakor pozitív szempontot jelent.

Egy „egészséges" kkv esetében jellemzően az ilyen felvásárlások kb. 2/3 arányban hitel, 1/3 arányban önerőből tevődnek össze.

Ilyen tranzakció lehet például az örökös hiányából adódó generációváltás, amely egy fontos megoldandó gazdasági kihívás az egész ország számára. A rendszerváltáskor alapított, és azóta sikeresen működő kkv-knál sok esetben nincs családon belüli utódja a vezetőnek, az viszont fontos lenne, hogy a cég továbbra is sikeresen működjön és magyar kézben maradjon. Ehhez meg kell találni azt a vevőt, aki meg tudja vásárolni az üzletrészt, amelyhez likvid pénzügyi forrásra van szüksége. A vevő lehet a cégen belüli menedzsment, amit menedzsment kivásárlásnak hívunk, de érkezhet kívülről is, amit menedzsment bevásárlásnak nevezünk.

Egy cég életében kulcsfontosságú, hogy az utódlás sikeresen megvalósuljon, amihez viszont nem minden esetben áll rendelkezésre a kellő mennyiségű önerő a vevői oldalon az üzletrész megvásárlásához. Ehhez ma nem létezik száz százalékban igénybe vehető hitel. Adott esetben lehet, hogy hatvan-hetven százalékig a vállalkozás fel tud venni hitelt a tranzakció megvalósításához, viszont a maradék önerőt, amit a bank elvár, már nem biztos, hogy egy vállalkozó vagy vállalkozni vágyó biztosítani tudja. Mi éppen ezt az önerőt pótoljuk ki. Sőt, azokon a területeken, ahol a hitelező túl kockázatosnak tartja a hitelezést, ott akár teljes egészében mi nyújtunk finanszírozást, tőkeági befektetés formájában.

Pontosan milyen tranzakciókat finanszíroznak?

Három területre koncentrálunk. Az egyik a generációváltás, amikor a cég alapítója „nyugdíjba" kíván vonulni és egy külső vagy egy belülről érkező fél felvásárolná a társaságot. A második terület a külföldi befektetést ösztönző programunk, amikor nem magánszemélyek felvásárlását finanszírozzuk, hanem azt, amikor például egy magyar kkv belép a román piacra és az ottani konkurenciáját szeretné felvásárolni a növekedés érdekében. A harmadik terület pedig a piaci konszolidációs tevékenységet elősegítő programunk, amelynél a hazai vállalkozásokat konkurenseik felvásárlásában tudjuk segíteni. Ez egy jó lehetőség például az autóipari beszállítók esetében. Egy kisebb vállalkozás így a versenytársa felvásárlásával azonnal méretet tud növelni, ezzel fokozva a versenyképességét a piacon.

Milyen minimális követelményeket támasztanak a sikeres finanszírozáshoz?

Mivel állami tulajdonban lévő cég vagyunk,

nekünk olyan kis cégek felvásárlásának finanszírozása is érdekes lehet, amely csupán 50 millió forintos éves eredménnyel rendelkezik.

Amikor beérkezik hozzánk egy befektetési kérelem, amelyben mondjuk egy feldolgozóiparban lévő hazai vállalkozás alapítója, a koránál fogva szeretné eladni a tulajdonrészét egy új menedzsmentnek, akkor általában az eladói és a vevői oldal már megegyezett egy árban, amit a cég képvisel. A mi követelményünk minden esetben, hogy a két oldal, valamint a kialkudott ár már meglegyen. Minimum öt éves üzleti tervet is be kell mutatnia az új menedzsmentnek, amelyből látnunk kell a tőkebefektetésünk megtérülését és a vásárlói oldal hozzáértését, hogy a céget legalább olyan sikerrel tudja majd működtetni, mint a korábbi alapító tette.

Mi egy úgynevezett zárt konstrukcióra szerződünk, ami azt jelenti, hogy a mi befektetésünk összegét és a rá eső évi minimum tíz százalékos hozamot, a futamidő végén – ami 2-8 év lehet - vissza kell vásárolnia a cégnek.

Milyen kötelezettségei keletkeznek az önökkel szerződő cégnek? Van-e például valamilyen garanciavállalásra avagy biztosítékra vonatkozó igényük a befektetés mellé?

Nagyon fontos kérdés, hogy a finanszírozási mixben hol tudjuk elhelyezni a befektetésünket. Most egy vállalkozás jellemzően évi három-négy százalékos kamatra kaphat hitelt a piacról, így elsőre soknak tűnhet a korábban említett tíz százalékos hozamelvárás. Egy banknak azonban zálogjoga van a fedezetre, míg számunkra az üzletrészen kívül nincs egyéb biztosíték. Tehát mi minden esetben csak a bankot követően tudjuk érvényesíteni a követeléseinket. A Hiventures kisebbségi tulajdonrészt kér a cégből, ami fedezetnek minősül.

A mi megtérülésünk, mint tőkebefektető társaság úgy keletkezik, hogy az általunk megszerzett üzletrészt legfeljebb 8 éven belül a vállalkozásnak vissza kell vásárolnia a tőkebefektetés és az ahhoz kapcsolódó kamatok összegén.

A pénzügyi konstrukciót úgy alakítottuk ki, hogy a meglévő tulajdonostársaknak legyen visszavásárlási lehetőségük és ezzel újra száz százalékban tudják birtokolni a vállalkozást. Viszont ez egyben egy kötelezettség is a tulajdonosok részéről, legkésőbb nyolc éven belül vissza kell vásárolniuk az üzletrészünket.

A hazai kkv-k teljesen új finanszírozási módszert vehetnek igénybe a Hiventures KKVPRO üzletágában Forrás: Shutterstock

Tehát magyarul Önök értékesíthetik az üzletrészt is, amit megvettek, de még ezen felül értékesíthetnek a többi tulajdonos üzletrészéből is a fedezet erejéig?

Nem, mi nem értékesíthetjük. Az egy más típusú biztosíték lenne, ezzel mi nem élünk.

Ha a cég jól működik, akkor a tulajdonostársak visszavásárolhatják a mi üzletrészünket a befektetési összeg és fix hozam mellett.

Amennyiben a cég csődbe megy, úgy a banki jelzálognak elsőbbsége van, de utána nekünk, mint másodlagos befektetőnek zálogjogunk van a társaság vagyonelemeire. Ezen felül még az üzletrészükkel felelhetnek a tulajdonostársak, amely rossz működés esetén nem nagy értékű.

Nyilván ez a helyzet, amit Ön felvázolt, olyan esetben történhet meg, amikor valamilyen követelés-érvényesítés már elindult a céggel szemben, de tegyük fel, hogy nem indul el ilyen. Akkor Önök kezdeményezik ezt nyolc év után, ha addig nem történik meg a szerződésben vállalt kötelezettség teljesítése a kkv részéről?

Alapvetően minden esetben arra törekszünk, mint befektetők, hogy a cég olyan helyzetben működjön, amely a mi megtérülésünket is biztosítja. Az elejétől kezdve folyamatosan nyomon követjük a vállalkozást, minden egyes céggel egy dedikált befektetési menedzserünk foglalkozik. Tehát ha egy cég rosszul működik, akkor mindig próbálunk megoldást keresni. Ez esetben lehet, hogy változtatni kell a konstrukción, például meg lehet hosszabbítani a futamidőt. Az a célunk, hogy a vállalkozás egy válságtervvel vagy akár egy új üzleti lehetőséggel is, de helyreálljon, amihez adott esetben további fejlesztési forrásokat is tudunk biztosítani. Ez mindig a helyzettől függ, tehát például a tulajdonostársak hozzáállásától is.

Beszéltünk már határidőkről, ami kettőtől nyolc év, de van-e pontos összeghatár, amelyben a vállalkozásokat segítik, vagy ez rugalmas?

Igen, létezik ilyen összeghatár.

Az alap, amellyel most elindultunk, 31 milliárd forint. Az összeghatárok jellemzően 50 millió forinttól maximum 3,1 milliárd forintig mehetnek el befektetés szinten.

Ez a tőkebefektetésünkre vonatkozik, és nem az ügylet teljes méretére. Tehát akár tízmilliárd forintos tranzakcióval is lehet hozzánk fordulni, amelyben akár 3 milliárd forinttal tudunk segíteni. Jelenleg közel 50 céggel tárgyalunk aktívan, a legkisebb ügyletek 400-500 millió forintos összeg körül alakulnak, míg a legnagyobb egy hétmilliárd forintos projekt. Példaként említem meg, hogy ebben az esetben annyira jól működik a cég, hogy 80 százalékban meg tudja finanszírozni a tranzakciót a piacról és csak 20 százalékban lesz szüksége önrészként a tőkebefektetési szolgáltatásunkra. Viszont mi a tőkebefektetésünk mellé jellemzően 30 százalékos önrészt várunk el saját forrásként.

Korábban arról beszéltünk, hogy a hitel mellett kisegítik a hiányzó önerőt. De akkor jól értem, Önöknél az önerőnek is van önereje?

Igen, minden egyes finanszírozás mellé elvárjuk, hogy az adott vevőoldal is pénzügyi kötelezettséget vállaljon.

Egy hitelfinanszírozásnál ez minimum 30 százalék önerőt jelent, a mi befektetésünket pedig a bank el tudja fogadni önerőként.

Pozitívan befolyásolja az ügyletet, ha társbefektető is érkezik, amellyel akár tíz százalékos önerővel is megoldható egy ilyen típusú beruházás.

Mármint annak a tíz százaléka, amit Önök adnak, vagy a teljes tranzakció 10 százalékát érti ez alatt?

A teljes tranzakciót. Tehát egy egymilliárdos tranzakciót általában 30 százalék önerővel lehet megfinanszírozni banki oldalról, amit mi részben biztosítunk.

Ezzel akár 300 millió forintról 100 millió forintra is csökkenthető a vevő által biztosítandó önerő.

Mennyi időn belül juthat forráshoz a kkv, illetve az érdeklődők hová fordulhatnak a kérdéseikkel, igénylésükkel?

A jelentkezés nagyon egyszerű. A KKVPRO üzletágunk weboldalán lehetséges egy kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével: https://kkvpro.hiventures.hu/hu. Ha egy vállalkozás az ottani elérhetőségen keresztül felveszi velünk a kapcsolatot, mi azonnal megkeressük és megkezdjük a tárgyalásokat.

Egy ilyen tranzakció lefolytatása jellemzően 6-12 hónap, ennyi idővel kell tehát számolni.

A pontos időtartam attól függ, hogy az ügylet milyen szinten van előkészítve. A befektetési mix, amely alapján a befektetést meg tudjuk valósítani a tárgyalások során alakul ki, hiszen például ki kell várni a hitelígérvényt is a banktól. Miután ez összeállt, egy jogi és pénzügyi átvilágítás vár a társaságra. Ha ezzel megvagyunk, akkor születik meg a befektetési döntés. Ez tehát egy hosszabb folyamat, amelynek során jellemzően több tárgyalásban egyezik meg a két fél az optimális finanszírozásról. Ez a vevői oldal számára egy nagyon fontos kérdés, hiszen a következő öt-tíz évet meghatározza.

Ebben természetesen a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Csoport részeként több oldalról is igyekszünk segítséget nyújtani. Fontos azt is hozzátenni, hogy az MFB egyedi finanszírozású hiteltermékeket is kínál, így arra is van megoldás, ha még csak egy szóbeli megállapodás született a két oldal között és maga a vásárlási folyamat is képlékeny. Az MFB akár közvetlenül is tud hitelt biztosítani a tranzakcióhoz. A célunk az, hogy kiegészítő termékkel is tudjunk szolgálni egy kkv-nak, amelyik hozzánk bejelentkezik.

Az előbb egy 31 milliárdos keretről beszélt. Ez növekedhet-e később, illetve mi történik, ha kimerül?

Egy ilyen alap elindítását minden esetben alapos piackutatás előzi meg. A mi felmérésünkből kiderültek a jelenlegi finanszírozási hiányosságok a piacon. A teljes igény ezen a piacon persze ennél jóval magasabb, de azt is látjuk, hogy piaci edukációs folyamatra is szükség van ahhoz, hogy ez a típusú tranzakciós tevékenység a kkv-k körében ismert legyen. Ezért indultunk el most egy 31 milliárdos keretösszeggel. A célunk, hogy ebből évente körülbelül 10 ügyletet valósítsuk meg. Amennyiben azt látjuk, hogy erre jóval nagyobb igény mutatkozik, akkor az alap tulajdonosa, az MFB mérlegelni fogja a bővítési lehetőségeket. A szeptemberben elindított termékeink iránt az eddigi kereslet felülmúlja a várakozásokat. Jelenleg közel 50 céggel tárgyalunk aktívan, és ha minden jól megy, akkor a 2020-as év elején már az első tranzakciók is megvalósulhatnak.