A csehországi és az európai kamatok közti különbség - ahogy húsz éve - ismét devizahitel felvételére ösztönzi a vállalatokat. A céges hitelek harmadát már nem koronában veszik fel.

Miközben a Cseh Nemzeti Bank az elmúlt két évben fokozatosan emelte alapkamatát, az eurózónában továbbra is alacsonyak maradtak a hitelköltségek. Ennek eredményeként a cseh vállalatok egy része átváltott a koronahitelekről az eurókölcsönökre - idézi a Radio Praha tudósitását a napi.hu. Aki koronában adósodik el, annak azzal kell számolnia, hogy a hitele költségét a kétszázalékos jegybanki alapkamat határozza meg, míg az Európai Központi Bank továbbra folytatja különlegesen enyhe, nulla kamattal járó monetáris politikáját.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A cseh vállalatok ki akarják használni ezt a különbséget - a kedvező kamatkülönbség volt az oka a devizahitelek elterjedésének a 2000-es évek elején is. A cégek hiteleinek immáron 32,5 százaléka eurókölcsön - derült ki a cseh jegybank adataiból. Egyes szakértők szerint a közel egyharmados arány valójában jóval nagyobb, mivel ezek az adatok nem tartalmazzák a cégek egymásnak nyújtott hiteleit. A devizahitel különösen az exportáló cégeknek kedvező, amelyek bevételei és profitja euróban keletkezik.