Megállapodott az Egyesült Államok és Kína

politics diplomacy Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína: a kereskedelmi vitájukat részben rendező egyezség keretében Kína vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot.
Vágólapra másolva!

A két ország képviselői pénteken egy időben jelentették be, hogy tető alá hozták a régóta várt részmegállapodást.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötésének érdekében, nem várják meg a jövő novemberi amerikai elnökválasztást. Jelezte, hogy a kínai importtermékekre korábban bevezetett pótvámok közül a 25 százalékos tarifa érvényben marad, a többit pedig 7,5 százalékra csökkentik. Megerősítette, hogy a december 15-re beütemezett vámemelés elmarad.

Kínai vezetők "beleegyeztek számos strukturális változtatásba, valamint (amerikai) mezőgazdasági és energetikai termékek, készáruk masszív vásárlásába" - írta Trump a Twitteren.

Az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala pénteken kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a megállapodás magában foglalja a szellemi tulajdonjogokkal, a technológia transzferrel, a mezőgazdasággal, a pénzügyi szolgáltatásokkal és a devizaárfolyamokkal kapcsolatos kérdéseket.

Donald Trump Forrás: AFP/Saul Loeb

Az Egyesült Államok továbbra is 25 százalékos pótvámot tart fenn évi 250 milliárd dollár értékű kínai termékre, 120 milliárd dollár értékű áru esetében azonban megfelezi, 7,5 százalékra mérsékli a pótlólagos vámot.

Pekingben az érintett minisztériumok - a központi gazdaságtervező hivatal, a pénzügy-, a kereskedelmi, a külügy- és a mezőgazdasági tárca - magas rangú képviselői sajtótájékoztatójukon közölték, hogy a két ország nagy előrelépést ért el a kereskedelmi tárgyalásokon és elfogadta a részmegállapodás szövegét. Rámutattak, hogy ez az egyezség védeni fogja a külföldi cégek érdekeit Kínában, csakúgy mint a kínai vállalatok jogos érdekeit az Egyesült Államokban.

Vang Sou-ven kereskedelmi miniszterhelyettes kijelentette, az Egyesült Államok azt ígérte, hogy fokozatosan kivezeti a kínai árukat sújtó pótvámokat. Kiemelte, hogy megállapodtak a szellemi tulajdonjogok védelméről és a hamisított termékek elleni fellépésről.

Liao Min pénzügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, hogy Kína a kereskedelmi tárgyalások lényegét a pótvámok megszüntetésében látta, és a két ország dűlőre jutott a kérdésben. Az Egyesült Államok megígérte, hogy bizonyos tervezett és már hatályos vámokat eltöröl, és még több kínai terméknek nyújt mentességet.

Liao Min közölte, hogy a két ország között még folynak az egyeztetések arról, hogy hol és mikor írják alá a részmegállapodást. Hozzátette, hogy a további tárgyalások a most elfogadott részmegállapodás megvalósításától függenek majd.

Han Csün, az agrártárca helyettes vezetője megerősítette, hogy Kína az eddigieknél több gabonát, rizst és kukoricát importál majd az Egyesült Államokból.

Ning Csi-csö, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke hozzátette, hogy növelik az energetikai, a mezőgazdasági és a gyógyszeripari termékek, valamint a pénzügyi szolgáltatások importját is.

A kínai vezetők azonban nem közöltek részleteket sem mennyiségről, sem értékről. Ning Csi-csö annyit mondott, hogy majd később ismertetik a részletes adatokat és számokat.