Így lehet 40 százalékot keresni egyetlen év alatt

Pénzesőt zúdított a hongkongi járókelőkre egy férfi
Vágólapra másolva!
Egy kizárólag hazai cégek részvényeibe fektető német befektetési alap 40 százalék feletti hozamot tudott felmutatni idén. Cikkünkben bemutatjuk az általuk követett befektetési politikát, továbbá az egyes portfólióelemek kiválasztásának gyakorlatát - heti befektetési ötletek.
Vágólapra másolva!

Egy olyan országban, mint Németország, amely az ipari termelés egyik jelképe, a legjobb szimatú befektetők érdekes módon nem elsősorban az iparvállalatok részvényeire szavaznak, hanem inkább a techcégeket részesítik előnyben. Ebből a szempontból érdekes a DWS Concept Platow befektetési alap példája, amely az idei év legsikerebbje ezen a piacon. Az általuk kezelt 222 millió euró közel felét olyan szoftver, valamint tech-, illetve biztosítócégek részvényeibe fektették az elmúlt időszakban, mint a Cancom, valamint a Datagroup, illetve a Talanx és a Hannover Re biztosító.

És az eredmények őket igazolják, ugyanis

ebben az évben eddig 41 százalékos hozamot értek el, amivel messze a legjobban teljesitő német befektetési alapnak számítanak.

Több mint 10 százalékot vertek rá a második helyezettre, amely "mindössze" 30 százalékos növekményt tudott felmutatni - emeli ki a Bloomberg cikke.

A DWS Concept Platow befektetési alap számára valódi pénzesőt hozott az idei év Forrás: Shutterstock

Az alap vezetői, Christoph Frank és Roger Peeters

stratégiája azon alapul, hogy olyan nyereségesen működő cégeket válasszanak az általuk kezelt portfólióba, amelyek értékeltségi szintje viszonylag alacsony a könyv szerinti értékhez és a bevételekhez képest.

Ennek jegyében a közelmúltban eladták például az olyan ciklikus cégek papírjait, mint a targoncagyártó Jungheinrich és a gépgyártó Duerr, és jól tették, mert hamarosan profit warning-hullám söpört végig a német iparvállalatokon.

E társaságok helyett inkább három jelentős emelkedési potenciállal kecsegtető biztosítótársaság, a már emlītett Talanx és Hanover Re mellett a Munich Re részvényeit kezdték el vásárolni. A közműcégek és a bankok papírjait már szintén évekkel ezelőtt kiszórták az általuk kezelt alapból, az autóipart tekintve pedig csak a Volkswagen részvényeiből birtokolnak egy kisebb csomagot.

Az iparvállalatok részvényei helyett inkább a kisebb, kevésbé ismert cégekre koncentrálnak Forrás: AFP

Noha cáfolják, hogy kifejezetten a small capek részvényeire utaznának, azonban a kiválasztás során kevésbé ismert cégeket igyekeznek feltérképezni,

és ha fantáziát látnak bennük, akkor azokat beemelni a portfóliójukba. Jelen állás szerint a legnagyobb összegeket a Mensch und Maschine Software és az S&T papírjaiba fektették be.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy tavaly év végén, amikor a tőzsdék jókorát zuhantak, az általuk kezelt alapok a piaci átlagnál nagyobbat estek. Az idei év jó teljesitménye tehát részben az akkori értékvesztés korrekciója.

Tájékoztatás

jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!