Egy kizárólag hazai cégek részvényeibe fektető német befektetési alap 40 százalék feletti hozamot tudott felmutatni idén. Cikkünkben bemutatjuk az általuk követett befektetési politikát, továbbá az egyes portfólióelemek kiválasztásának gyakorlatát - heti befektetési ötletek.

Egy olyan országban, mint Németország, amely az ipari termelés egyik jelképe, a legjobb szimatú befektetők érdekes módon nem elsősorban az iparvállalatok részvényeire szavaznak, hanem inkább a techcégeket részesítik előnyben. Ebből a szempontból érdekes a DWS Concept Platow befektetési alap példája, amely az idei év legsikerebbje ezen a piacon. Az általuk kezelt 222 millió euró közel felét olyan szoftver, valamint tech-, illetve biztosítócégek részvényeibe fektették az elmúlt időszakban, mint a Cancom, valamint a Datagroup, illetve a Talanx és a Hannover Re biztosító.

És az eredmények őket igazolják, ugyanis 

ebben az évben eddig 41 százalékos hozamot értek el, amivel messze a legjobban teljesitő német befektetési alapnak számítanak. Több mint 10 százalékot vertek rá a második helyezettre, amely "mindössze" 30 százalékos növekményt tudott felmutatni - emeli ki a Bloomberg cikke.

A DWS Concept Platow befektetési alap számára valódi pénzesőt hozott az idei évForrás: Shutterstock

Az alap vezetői, Christoph Frank és Roger Peeters stratégiája azon alapul, hogy olyan nyereségesen működő cégeket válasszanak az általuk kezelt portfólióba, amelyek értékeltségi szintje viszonylag alacsony a könyv szerinti értékhez és a bevételekhez képest. Ennek jegyében a közelmúltban eladták például az olyan ciklikus cégek papírjait, mint a targoncagyártó Jungheinrich és a gépgyártó Duerr, és jól tették, mert hamarosan profit warning-hullám söpört végig a német iparvállalatokon.

 E társaságok helyett inkább három jelentős emelkedési potenciállal kecsegtető biztosítótársaság, a már emlītett Talanx és Hanover Re mellett a Munich Re részvényeit kezdték el vásárolni. A közműcégek és a bankok papírjait már szintén évekkel ezelőtt kiszórták az általuk kezelt alapból, az autóipart tekintve pedig csak a Volkswagen részvényeiből birtokolnak egy kisebb csomagot.

Az iparvállalatok részvényei helyett inkább a kisebb, kevésbé ismert cégekre koncentrálnakForrás: AFP

Noha cáfolják, hogy kifejezetten a small capek részvényeire utaznának, azonban a kiválasztás során kevésbé ismert cégeket igyekeznek feltérképezni, és ha fantáziát látnak bennük, akkor azokat beemelni a portfóliójukba. Jelen állás szerint a legnagyobb összegeket a Mensch und Maschine Software és az S&T papírjaiba fektették be. 

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy tavaly év végén, amikor a tőzsdék jókorát zuhantak, az általuk kezelt alapok a piaci átlagnál nagyobbat estek. Az idei év jó teljesitménye tehát részben az akkori értékvesztés korrekciója.

Tájékoztatás
jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!