Jövőre is emelkednek a nyugdíjak, újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül

Sajtótájékoztató a bankjegyek megújítási programja lezárása alkalmából
Budapest, 2019. december 12. A ForintApp okostelefonos applikáció bemutatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján Budapesten, az MNB Teátrum termében 2019. december 12-én. A ForintApp alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Két újabb beruházást jelentettek be a héten és az is kiderült, hogy európai összehasonlításban is élen jár a magyar ipar, amelyen belül kiemelkedő, 20 százalékos bővülést produkált az építőipar októberben. A Saudi Aramco nemrég ugyan csak rövid időre de átlépte a kétezer milliárd dolláros álomhatárt a szaúdi tőzsdén, egy kongresszusi meghallgatáson pedig kiderült, hogy az amerikai légiügyi hatóság is hibázott a Boeing 737 Maxokkal kapcsolatban. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Jövőre is emelkedik a nyugdíj

Jövőre is garantált az inflációkövető nyugdíjemelés. Mivel a jövő évi költségvetés 2,8%-os inflációval számol, így ennyivel emelkednek 2020. január 1-jétől a nyugdíjak.

illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egy átlagos nyugdíjnál a rendelkezés alapján az emelés havi 4.360 forint pluszt jelent. A 2019. december havi nyugdíj összegéhez képest a 2020. januári nyugdíj összege 3,5 százalékkal lesz magasabb, mindez pedig 2,5 millió nyugdíjast érint, emellett pedig a kormány jövőre is számol nyugdíjprémium kifizetéssel.

Tavasszal újabb gazdaságvédelmi akcióterv jön

A kormány jövő év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplőit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent - közölte a pénzügyminiszter Debrecenben.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy bár Európában még nem beszélhetünk recesszióról, de visszafogottak a gazdasági kilátások, Közép-Európában és Magyarországon ugyanakkor bizakodóbb a hangulat, mint Európa egészében.

Dél-Koreai gigaberuházás érkezik Magyarországra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten Szöulban jelentette be, hogy négy dél-koreai vállalat összesen hetvenmilliárd forintot ruház be Magyarországon, és ezzel 300 új munkahelyet teremt, minderről pedig csütörtökön kötöttek megállapodást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A legmodernebb technológiákat felvonultató elektromos autóipari és egészségipari beruházások révén idén 900 milliárd forintra nő Magyarországon a dél-koreai beruházások értéke, amire a magyar gazdaságtörténetben még nem volt példa. Ezzel a Koreai Köztársaságból érkezik a legtöbb külföldi beruházás Magyarországra idén.

Elfogadták az új társadalombiztosítási törvényt

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a héten elmondta, hogy egyszerűsíti az adórendszert, csökkenti a közterheket és segít az adóelkerülők kiszűrésében a héten elfogadott új társadalombiztosítási törvény, amely 2020. július 1-jén lép életbe. Az adóegyszerűsítésről szólva jelezte, hogy a pénzügyi tárca húsz adónemtől szeretne megválni a ciklus végéig, tehát 2022-ig harmadával csökkentenék az adók számát.

illusztráció Forrás: AFP

Az új törvénynek köszönhetően újabb egymilliárd forint marad a gyermekes családoknál, a vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot spórolnak és a dolgozó nyugdíjasoknak csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd megfizetniük a bérük után.

Októberben is kiválóan teljesített az építőipar

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy októberben 20,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, ami július óta a legnagyobb ütem. Szeptemberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 3,2 százalékkal nőtt.

illusztráció Forrás: Pixabay

Emellett az építőipari vállalkozások októberben megkötött új szerződéseinek állománya 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A Takarékbank elemzője szerint az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások továbbra is motorjai lesznek az iparágnak és fenntarthatják a kiemelkedő lendületet.

Az Aramco rövid időre átlépte a kétezer milliárd dolláros határt

A második kereskedési nap izgalmasan alakul a Saudi Aramco számára, miután szerdán megkezdődött a kereskedés a részvénnyel a szaúdi tőzsdén, a Tadawulon. Az állami olajgigász piaci értéke ugyanis rövid időre megütötte a 2000 milliárd dollárt, ami a korábban belengetett álomérték volt.

illusztráció Forrás: AFP/Ian Timberlake

Noha a masszív piaci érték hatalmas győzelem lehet a szaúdi vezetés számára, némileg árnyalja a képet, hogy elmaradt az a nemzetközi érdeklődés, amire a királyság számított. Az Aramco tehát elsősorban a helyi befektetőkre számíthat, főleg miután lemondták a külföldi (londoni és New York-i) roadshow-kat.

Befejeződik a bankjegyek megújítási programja

A régi bankjegyek bevonása majdnem teljesen végbement, a régi tízezressel még december végéig lehet fizetni, és ezzel ér véget a bankjegycsere. Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóság igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt, öt év alatt pedig 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi bankjegyet vontak be.

illusztráció Forrás: MTI/Mónus Márton

A sajtótájékoztatón szintén bemutatták a ForintApp alkalmazás amely két fő funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt.

Megállapodott az Egyesült Államok és Kína

A Washington és Peking kereskedelmi vitáját részben rendező egyezség keretében Kína vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot.

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötésének érdekében, nem várják meg a jövő novemberi amerikai elnökválasztást. Jelezte, hogy a kínai importtermékekre korábban bevezetett pótvámok közül a 25 százalékos tarifa érvényben marad, a többit pedig 7,5 százalékra csökkentik. Megerősítette, hogy a december 15-re beütemezett vámemelés elmarad.

Hibázott a légügyi hatóság a Boeing ellenőrzésekor

Az Egyesült Államok légiközlekedési hatóságai annak tudatában engedélyezték a Boeing 737 Max gépek használatának folytatását az első katasztrófa után, hogy további balesetek lehetősége is fennállt.

illusztráció Forrás: Wikimedia

A tavalyi első baleset utáni elemzés szerint a repülőgép élettartama alatt akár 15 katasztrófa is bekövetkezhet, amennyiben nem változtatják meg a tervezést. Ennek ellenére a Szövetségi Repülési Igazgatóság (FAA) csak a második katasztrófa után öt hónappal állította le a Boeing 737 Max gépek repülését. Az FAA a héten tartott amerikai kongresszusi meghallgatáson elismerte a hibát.

Uniós csúcson a magyar ipari termelés növekedése

Októberben már a tizenkettedik egymást követő hónapban csökkent éves bázison az euróövezet ipari termelése az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat friss jelentése alapján. Az Európai Unióban éves bázison októberben a magyarországi ipari termelés nőtt a legnagyobb mértékben.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Az előző évihez képest az euróövezetben 2,2 százalékkal csökkent októberben az ipari termelés, az Európai Unióban pedig 1,7 százalékkal volt alacsonyabb az Eurostat jelentése szerint. Az egy évvel korábbihoz képest a németországi ipari termelés csökkent októberben a legnagyobb mértékben, 6,3 százalékkal. Észtországban, Romániában és Szlovákiában pedig 3,9 százalék volt az ipari termelés éves visszaesése.

Rekord magasságban a Nintendo árfomyama

Kínában a hét közepétől kapható a Nintendo Switch, amelyet a kínai játékóriás, a Tencent dobott a piacra. Már a megjelenés előtti napon 105 ezer ember foglalta le magának Nintendo Switch kézikonzolt a JD.com e-kereskedelmi oldalon, így ez lett az elmúlt évek legnépszerűbb konzola.

illusztráció Forrás: Origo



Ugyancsak a héten a Nintendo részvénye 2,9 százalékkal emelkedett, elérve a 2018 május óta rögzített legmagasabb napi szintet. Elemzők szerint a cég várhatóan további 100 ezer terméket ad el karácsonyig. A Wedbush Securities becslései szerint a Nintendo összességében 10 millió Switch kézikonzolt fog értékesíteni Kínában, és az első évben elérheti a 4 millió darabos eladást.

Tízmilliárdos beruházás érkezik Oroszlányba

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten bejelentette, hogy a francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy a kormány az új munkahelyek és a magas hozzáadott értékű termelés miatt 1,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A tárcavezető a magyar vízipar elismeréseként értékelte, hogy a világ egyik vezető vállalata itt bővíti a termelését.

Két nagy biztosító egyesül

A főként online biztosításközvetítéssel foglalkozó Netrisk közvetlen egyedüli irányítást kíván szerezni az ugyancsak ezzel foglalkozó Biztosítás.hu felett. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a Netrisk.hu irányításszerzése.

illusztráció Forrás: Origo

Az említett vállalkozások a legnagyobb online piaci szereplők, ezért a GVH részletes (ún. teljes körű) eljárásban vizsgálta az összefonódás lehetséges káros versenyhatásait. A hivatal arra a következtetésre jutott, hogy még a szűkebb (online) piacon sem valószínűsíthető káros hatások kialakulása az összeolvadás következtében.

A Nestlé megválik a jégkrémgyártó üzletágától

A Nestlé SA megválik az amerikai jégkrémgyártó üzletágától. Az olyan márkákat tartalmazó egységét, mint a Haagen-Däzs és a Drumstick, egy vegyes vállalatnak értékesíthetik 4 milliárd dollárért.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Klaus Ohlenschläger

A döntést az élelmiszeripar legnagyobb szereplőjének számító Nestlé vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a cég a lassabb növekedési potenciállal kecsegtető ágazatok helyett inkább az állateledel, palackozott víz és kávé ágazatokban tapasztalható, gyorsabb növekedésre kíván nagyobb fókuszt helyezni.