Ki dolgozhat az év végi ünnepek alatt és milyen feltételekkel?

a brit királyi család mézeskalácsai
Egészen elképesztő alkotások születnek a cukrászok kezei alatt
Vágólapra másolva!
A munkanap-átcsoportosítások miatt idén az év végi ünnepek környékén több munkaszüneti nap is összetolódik, lesz olyan időszak, amikor 9 nap alatt csak egyetlen hétköznap lesz majd. Dr. Heinrich Renáta, a DAS jogásza arról adott tájékoztatást az egyik hazai lapnak, hogy ezekben a napokban a törvény szabályozta keretek között kik és milyen feltételekkel végezhetnek munkát.
Vágólapra másolva!

Ünnepnapon csak a törvény által szabályozott esetekben lehet rendes munkaidőben munkát végezni.

Ez tehát nem rendkívüli munkaidőt takar, így túlóra sem jár érte.

Ide tartoznak azok a munkavállalók, amelyek az ünnepnapokon is nyitva lévő munkáltatóknál dolgoznak, például a vendéglátás vagy a téli sportokkal kapcsolatos szolgáltatások területén, illetve azok, amelyeknél megszakítás nélküli, jellemzően termelési tevékenység zajlik.

Ugyanígy rendes munkaidő keretében dolgoznak ünnepnapokon is

a társadalmi közszükségletet ellátó személyek, például az egészségügy vagy a közlekedés területén.

Végül szintén nem jár túlóra

a belföldi munkáltatónál alkalmazásban álló, de külföldön dolgozó munkavállalóknak, és azoknak, akik külföldre irányuló szolgáltatást nyújtanak Magyarországon.

Az ünnepnapi munkavégzésért cserébe számukra a munkaszüneti napi pótlék, azaz az alapbér száz százaléka jár.

A törvényben meghatározott esetekben - például a vendéglátásban - az ünnepnapon végzett munka is rendes munkaidőnek számít Forrás: Royal.uk

Túlóra azonban a rendes munkaidőn túl elrendelhető a fenti munkavállalók számára munkaszüneti napon is.

A bérpótlék ekkor száz százalékot tesz ki, amikor viszont a munkáltató az ünnepnapon elvégzett rendes munkaidőn felüli munka után egy másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) jelöl ki, úgy a bérpótlék mértéke ötven százalék.

Minden más munkavállaló esetében munkaszüneti napon kizárólag akkor lehet rendkívüli munkaidőt elrendelni - bérpótlék ellenében -, amennyiben arra baleset, elemi csapás, súlyos kár, illetve az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében kerül sor.

Forrás: Blikk.hu