A Robinhood is csatlakozik azokhoz a startup pénzügyi cégekhez, amelyek tört (arányosított) részvényeket is kínálnak felhasználóiknak, így bárkinek lehetősége lesz kipróbálni a tőzsdét, akár egy dollárral is – összegzi a CNBC.

A vállalat a héten jelentette be, hogy bevezeti a részleges tőzsdei kereskedelmet, és ezzel lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy részt vegyen a tőzsdei folyamatokban, például a felhasználók olyan népszerű technológiai részvények töredékét is megvásárolhatják, mint az Amazon, aminek részvényenkénti ára 1.700 dollár (félmillió forint).

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A Robinhood a harmadik vállalat – a Charles Schwab és a Square után –, ami rövid időn belül bejelentette ezt a funkciót Ráadásul a SoFi és a Stash fintech cégek is lehetőséget biztosítanak ügyfeleiknek, hogy tört részvényeket vásároljanak.

Olyan sok befektetőnk van, akik csak bele akarják mártani lábukat a tőzsdézésbe és csak tíz dollárt befektetni. Úgy gondoljuk, ez még több embert motiválhat tőzsdézésre" – nyilatkozta a Robinhood vezérigazgatója, Vlad Tenev.

A fintech és startup cégek részleges tőzsdei kereskedelmét végző DriveWealth vezérigazgatója, Robert Cortright elmondta, hogy ez a legújabb trend a pénzügyi vállalatok körében, és a jövőben még több társaság kínálja majd ezt a lehetőséget.

IllusztrációForrás: Robinhood/blog.robinhood.com

A SoFi volt az egyik első vállalat, amely júliusban bemutatta a tört részvények vásárlásának lehetőségét ügyfelei számára. Bevezetése után az Amazon részvények tulajdonosainak száma 271 százalékkal növekedett. A cég adatai szerint ügyfeleik 87 százaléka első tőzsdei kereskedését tört részvényekkel indította. A legfelkapottabb részvények az Amazon, a Tesla, az Apple, a Disney és a Microsoft, és a felhasználók inkább azt nézik, mennyi dollárt fektetnek, be, mint a részvények töredékét.

IllusztrációForrás: Robinhood/blog.robinhood.com

Bár a startupok gyakran egy harmadik felet bíznak meg azzal, hogy végrehajtsa a részvények töredékes vásárlását és eladását, de ezt a Robinhood cégen belül oldotta meg. A vállalat azt tervezi, hogy bármilyen részvényt megvásárol, amit ügyfelei választanak, a fennmaradó részt pedig saját céges portfóliójában tartja.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a Robinhood nagyobb kockázatot is vállal, de a cég vezérigazgatója elmondta, hogy ez számukra kis költséggel jár, és képesek lesznek kezelni a kockázatokat. A nemrégiben 7,6 milliárd dollárra becsült vállalat múlt héten tette közzé, hogy 10 millió számlával rendelkezik.