Megnyílt a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai képviselete

2019.12.13. 10:33

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta pénteken a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletét. A magyar kormánynak az a dolga, hogy a nagy nyugat-európai országokhoz hasonlóan segítse a magyar vállalatok sikereit Oroszország piacán - jelentette ki a politikus.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a G7 csoport európai tagjai közül Németország 56 százalékkal, Franciaország 40 százalékkal, Olaszország pedig 37 százalékkal növelte a kereskedelmi forgalmát Oroszországgal tavaly. A német-orosz kereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 60 milliárd dollárt - tette hozzá.

Amíg Magyarországnak 2014-ben, a szankciók bevezetése előtt 10 milliárd dolláros kereskedelmi forgalma volt Oroszországgal, tavaly csak 6,4 milliárd dollár. Ezt is úgy tudta elérni, hogy 2017-ről 2018-ra 17 százalékkal növelte a forgalmat

- mondta Szijjártó Péter, megjegyezve: amíg a nagy nyugat-európai országok folyamatosan óriási mértékben növelik a kereskedelmi és gazdasági együttműködésüket Oroszországgal, addig a magyarok a szankciók bevezetése óta 8 milliárd dollárnyi exportlehetőségtől estek el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetője.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A magyar exportstratégia az elmúlt években komoly eredményeket tudott elérni az Eximbank által nyújtott hitelek és a gazdaságdiplomácia segítségével, elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a takarmány-előállítás, a tejipar, a gyógyszergyártás és az orvosi műszergyártás területén - állapította meg Szijjártó.

Ha nincs piaci jelenlét, ha helyben nem tudunk segíteni a magyar vállalatoknak, akkor nem számíthatunk további piaci sikerekre. Ezért az Eximbank után most a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is képviseletet nyit Moszkvában

- mondta.

A miniszter megjegyezte azt is, hogy Magyarország úgy döntötte meg exportrekordját az elmúlt öt esztendőben évről évre, hogy a korábban második számú kereskedelmi partnerének számító Oroszország irányába folyamatosan komoly veszteségeket kellett elszenvednie a szankciók miatt. Fontosnak nevezte a gyógyszerexport további erősítését, amely területen Magyarország jelenleg Oroszország tizedik legfontosabb importforrása, és ahol a tavalyi kivitel értéke 400 millió dollár volt. Az orosz gabonabehozatalban Magyarország részesedése 20 százalék, a kukoricaimportban pedig 42 százalék volt. A miniszter jelentős területként említette a vízipari exportot is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án.Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a magyar cégeknek az orosz piacon való érvényesüléséhez szükséges pénzügyi fedezetéhez az Eximbank 495 millió dolláros kerete is hozzájárul.
Azon leszünk, hogy a pragmatikus, ésszerű külpolitikai irányvonal folytatásával, valamint aktív, a nemzetgazdasági érdekeket érvényesítő külgazdasági segítségnyújtással minél több magyar vállalat oroszországi sikeréhez járuljunk hozzá"- hangsúlyozta.

A tokiói, a sanghaji, az isztambuli és a belgrádi után a moszkvai a HEPA ötödik regionális partnerirodája.