Milliárdos nők, akiknek mérhetetlen gazdagságot hozott az orosz rulett

orosz rulett, russian roulette
Vágólapra másolva!
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak. Ám a legszűkebb elitbe, amelynek tagjai dollárban számolva rendelkeznek egymilliárd feletti vagyonnal, csupán két hölgy fér be.
Vágólapra másolva!

Oroszországban óriásiak a jövedelemkülönbségek, és bőven vannak nemzetközi viszonylatban is nagyon gazdag emberek. Jellemzően férfiak, de nagyon sok olyan gazdag orosz nő van, aki nem pusztán egy oligarcha családtagjaként, hanem a saját jogán van ott az üzleti elit első vonalában. Ahogy olyan is akad, akinek az „üzleti teljesítménye" egy kimerítő válás harcias levezénylésében merült ki.

A leggazdagabb orosz nők között szép számmal találunk olyanokat, akik itthon is ismert arcok, köztük a teniszező, de az üzleti életben is sikeres Maria Sarapova, vagy Roman Abramovics volt felesége, a világ legnagyobb értékű válásának szereplője, Dasa Zsukova.

Azonban nem ők a legvagyonosabbak!

Az oroszországi Forbes és az angol nyelvű Russia Beyond The Headlines portál segítségével a növekedés.hu cikke alapján bemutatjuk a két jelenlegi leggazdagabb orosz asszonyt, akik dollárban is 1 milliárd feletti vagyonnal felett rendelkeznek:

1. Jelena Baturina, 1,2 milliárd dollár (kb. 354 milliárd forint)

Jelena Baturina, a leggazdagabb orosz nő igazi filantróp hírében is áll Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Az 56 éves üzletasszony igazi globális befektető. Jelenleg Londonban él, orosz állampolgár, de az üzletei nem nagyon kötődnek ma már az országhoz.

Férje Jurij Luzskov, aki 1992 és 2010 között volt moszkvai polgármester, aki nemrégiben hunyt el, és két lányuk van. Fő érdekeltsége az Inteco Management befektetési-építőipari vállalat. Sokfelé vannak ingatlanüzletei és napelempark-projekjei, például Görögországban, Cipruson, Olaszországban és az Egyesült Államokban. Emellett egy méretes szállodalánc tulajdonosa is, amely Ausztriában, Írországban, Csehországban és Oroszországban rendelkezik hálózattal, olyan elegáns helyeken, mint Szentpétervár, Kitzbühel, Karlovy Vary.

Oroszországban és az Egyesült Királyságban egyaránt ismert filantróp tevékenységéről, több alapítványa van,

például a tehetséges tervezők támogatására, de a sport és a kultúra is szívügye, ő maga például szenvedélyes lovas, síelő és golfjátékos és az orosz porcelánok legnagyobb ismert gyűjtője.

Kemény üzletasszony, aki nem híve a női kvótáknak és a pozitív diszkriminációnak, erről a Forbesnak így nyilatkozott:

Az orosz üzleti élet sokszor a gengszterektől sem mentes Forrás: Shutterstock

A keménységre szüksége is van olykor a gengszterektől sem mentes orosz üzleti életben, bár ő minden korábbi balhét megúszott. Közeli munkatársai közül volt, akit egyszerűen agyonlőttek az Inteco székháza előtt, egy másik vezetőre pedig fejszével támadtak az utcán üzleti ellenfeleik. Talán ezért is biztonságosabb Baturina számára a szerény, 100 millió eurót kóstáló londoni hajlék, ahol közel száz helyiségben pihenheti ki a napi robot fáradalmait.

A Forbes által összeállitott 25 leggazdagabb orosz hölgy rangsorát továbbra is Baturina vezeti, ám az idén nem sikerült növelnie vagyonát

- erről már a Moscow Times cikke számol be. Nem úgy, mint a lista második helyén álló Tatjana Bakalcsuknak, aki ugyanezen hírforrás szerint ebben az évben megduplázta vagyonát, amely ma már eléri az 1 milliárd dollárt. Ezzel ő a másik hölgy, aki befért az orosz dollármilliárdosok elitklubjába.

2. Tatjana Bakalcsuk, 1 milliárd dollár (kb. 295 milliárd forint)

A Wildberries társalapítója,Tatjana Bakalcsuk 2018-ban elnyerte Az év vállalkozója címet Oroszországban Forrás: Getty Images/TASS/Anton Novoderezhkin

A 43 éves üzletasszony igazi self-made woman. Pályája elején a moszkvai tömegközlekedési cégnél dolgozott, majd angolt tanított.

Fiatalon megházasodott, három gyermeke született. A szülési szabadságok alatt sokat gondolkodott saját vállalkozása elindításán.

Előbb Németországból importált bálás ruhákkal kezdett kereskedni, majd az ismert német csomagküldők, az Otto és Quelle katalógusaiban található termékek viszonteladásával foglalkozott.

Ma már akkora ruházati internetes kiskereskedelmi hálózattal bír, hogy az egész országban mindenfelé több ezren varrnak ruhákat, illetve készítenek cipőket a számára.

A Wildberries nevű webáruházat még 2004-ben hozta létre egyik üzleti partnerével, a vállalkozás ma már jelen van Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Kirgizisztánban is.