Brutális leépítések jöhetnek jövőre az amerikai gazdaságban

Bill Ford, Top Ford Executives Hold Press Conference At Dearborn Truck Plant GettyImageRank2 Labor HORIZONTAL Factory USA Production Line New Aluminum Michigan Dearborn Truck Bill Ford Jr. Ford Ford F-150 Ford Dearborn Truck Plant F150 Mi Chairperson ECON
Vágólapra másolva!
Bár a novemberi amerikai munkaerő-piaci adatok igen erősen alakultak, a színfalak mögött már látszódnak a sötétebb tónusú átrendeződések. Egy friss felmérés szerint ugyanis jövőre igen komoly leépítési hullám indulhat be az USA-ban. Ezt támasztja alá, hogy a nagyvállalatok 60 százaléka készül elbocsátásokra 2020-ban
Vágólapra másolva!

A következő 12 hónap során az amerikai nagyvállalatok pénzügyi vezetőinek (CFO) 60 százaléka számít arra, hogy a cégénél elbocsátások lesznek – írja a CNBC a Global CFO Council idei negyedik negyedéves kutatása alapján.

Optimista hangulatban

A pénzügyi vezetők egyébként nem pesszimisták az amerikai gazdaság jövőjével kapcsolatban. Ezt támasztja alá, hogy

az idei negyedik negyedévben a CFO-k mindössze 15 százaléka számított recesszióra 2020-ban.

Ráadásul már az amerikai kereskedelmi politika kockázatait sem értékelik olyan súlyosnak, mint korábban – csupán 15 százalék mondta, hogy ez a legnagyobb külső veszélyforrás a vállalatára nézve.

Kedvező makrogazdasági környezetben is elbocsátások jöhetnek Forrás: Shutterstock

Ha ezekhez hozzávesszük, hogy novemberben az USA-ban mindössze 3,5 százalékos volt a munkanélküliség, ami 1969 óta a legalacsonyabb szám, akkor elsőre nehéz elképzelni, miért jön ki negatív kép felmérésből a munkaerőpiac jövőjével kapcsolatban. A pesszimista forgatókönyv mögött részben az áll, hogy a nagyvállalatok most már egyre kevésbé vesznek föl új embereket. Novemberben például az 5000 fő fölötti cégek 6 százalékkal vágták vissza az új álláshelyek számát az előző év azonos időszakához képest.

Nemzetközi összehasonlításban is kirívó azonban az amerikai CFO-k véleménye.

A felmérés ugyanis a világ három nagy térségében kérdezte meg a pénzügyi vezetőket, és egyedül Észak-Amerikában számolt a többség elbocsátásokkal.

Nincs elég profit, mehetnek a dolgozók

Bár a CNBC-nek nyilatkozó elemzők szerint nagyon meglepő lenne, ha a foglalkoztatottak teljes létszáma csökkenésnek indulna,

a pesszimista várakozásokat erősíti, hogy az S&P 500 részvényindex vállalatainak profitvárakozásai egyre romlanak.

A bevételek ugyanis csökkentek idén 2018-hoz képest, míg a munkaerő-költségek növekedtek. Ha pedig a cégek föl akarják tornászni a nyereségeiket, akkor erre az egyik lehetséges mód, ha dolgozókat bocsátanak el – mondta Gad Levanon, a The Conference Board észak-amerikai vezető közgazdásza.

Egyre fontosabb a cégeknek a hatékony automatizáció Forrás: AFP/2014 Getty Images/Bill Pugliano

Ráadásul a cégek már arra sem nagyon számíthatnak, hogy kapnak egy olyan nagyméretű, egyszeri támogatást, mint amilyen a 2017-es adócsökkentés volt. Levanon kiemelte,

az amerikai gazdaság számára jelenleg a normális GDP-növekedési ütem 2 százalék körül van.

Ez pedig szerény bevétel-növekedést hoz magával, miközben a munkaerő költségei folyamatosan emelkednek.

Gépek emberek helyett

Van azonban az éremnek egy másik oldala is. A vállalatok ugyanis most már évek óta hatalmas versenyben vannak a legtehetségesebb szakemberekért, és ez ugyancsak megnehezíti a dinamikus profitnövekedést. Ahogy pedig a cégeknek egyre nehezebb új, magasan képzett szakembereket fölvenni, egyre többen térnek át az automatizálásra – ez pedig szintén leépítésekhez vezet.

Ezt a trendet támasztja alá, hogy a felmérésben szereplő vállalatok 40 százaléka nyilatkozta, hogy növelni kívánják a tőkeberuházásaikat a következő 12 hónapban.

Ezek a beruházások pedig részben pont az automatizálásra mennek. Ráadásul ez trend most fel is pöröghet, mivel az elmúlt évekkel szemben az alacsonyabb profitok és a magas munkaerő-költségek rákényszerítik a cégeket arra, hogy többet fordítsanak egyes pozíciók automatizálására.

A felmérésből emellett kiderül, hogy a nagyvállalatok mindössze 30 százaléka tervezi növelni a dolgozói létszámát, míg 10 százaléknyi CFO mondta azt, hogy tartani kívánják a jelenlegi szintet. Ezzel párhuzamosan a pénzügyi vezetők 40 százaléka nyilatkozta, hogy az amerikai gazdaság motorjának számító belső fogyasztás jelenti ma a legnagyobb kockázati tényezőt.